Mainos
Mainos

Isisin kynsistä vapautettu suomalaistaustainen tyttö videolla: "Se oli kovaa elämää"

Äärijärjestö Isisin hallusta vapautettu 16-vuotias ruotsalaistyttö antoi haastattelun irakilaiselle Kurdistan24-uutissivustolle.

Irakin turvallisuusjoukot vapauttivat tytön sieppaajien kynsistä Irakin Mosulissa viime viikolla. Hänet oli vapautettu jo kerran aiemmin viime syksynä, mutta hän päätyi operaation jälkeen uudelleen Isisin haltuun.

Ruotsalaisella tytöllä on suomalaiset sukujuuret.

Isisin vangiksi tytön johdatti tämän poikaystävä, jonka tyttö kertoo tavanneensa vuonna 2014. Tyttö lähti poikaystävänsä mukana Irakiin viime keväänä raskaana ollessaan.

– Ensin meillä oli hyvä olla yhdessä. Mutta sitten hän alkoi katsoa Isis-videoita ja puhua niistä. En tiennyt mitään islamista tai Isisistä. En tiennyt, mitä hän tarkoitti.

Lopulta mies teki päätöksen Isikseen liittymisestä ja ulkomaille lähdöstä.

"Siellä minulla ei ollut mitään"

Pariskunta matkusti ensin muun muassa junalla ja bussilla Euroopan halki, sitten Turkin ja Syyrian kautta Irakiin. Matkan päämääränä oli Mosulin kaupunki. Siellä tytölle osoitettiin talo.

– Siellä ei ollut mitään. Ei sähköä, ei vettä, ei mitään. Se erosi täysin aiemmasta elämästäni Ruotsissa. Ruotsissa meillä on kaikkea. Siellä minulla ei ollut mitään. Minulla ei ollut lainkaan rahaa. Se oli kovaa elämää.

Tyttö kertoo, miten otti yhteyttä äitiinsä heti kun sai haltuunsa puhelimen.

– Sanoin, että haluan tulla kotiin. Hän otti yhteyttä Ruotsin viranomaisiin.

Tyttö kiittää videolla Kurdistanin alueen turvallisuusneuvostoa vapauttamisestaan. Hän kertoo videolla olevansa edelleen Irakin kurdialueen pääkaupungissa Erbilissä.

– Haluan kiittää Kurdistanin alueen turvallisuusneuvostoa siitä, että he lähettävät minut takaisin Ruotsiin tapaamaan perhettäni ja saan elää taas onnellista elämää, tyttö naurahtaa videon lopuksi hermostuneen oloisena.

Päivitys 24.2.16 klo 17.58: Muotoilua muutettu, sisältö sama.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme