Mainos
Mainos

Isisin pääkaupunki Raqqa valmistautuu kaatumaan

Yhdysvaltojen liittolaisjoukot olivat lauantaina hyvin lähellä äärijärjestö Isisin epävirallisen pääkaupungin Raqqan valloittamista. Syyrian sisällissotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Isisin syyrialaistaistelijat olivat jo paenneet kaupungista.

Kurdien ja arabien SDF-joukkojen kurdiedustaja arvioi Raqqan valtauksen tulevan valmiiksi viikonlopun kuluessa. Lauantaina liittouman hallinnassa oli jo 90 prosenttia kaupungista.

Liittouma neuvotteli lauantaina heimojohtajien välittämänä sopimuksen Isisin kanssa loppujenkin luovuttamisesta ja Isis-taistelijoiden evakuoimisesta. Osa Isis-taistelijoista oli jo antautunut.

Liittouma kertoi aiemmin, että ulkomaalaisilla Isis-taistelijoilla ei olisi asiaa pois kaupungista, mutta lauantaina saavutetun sopimuksen perusteella myös he pääsisivät poistumaan.

Viikon kuluessa kaupungista on paennut toista tuhatta siviiliä, mutta YK arvioi siellä olevan yhä tuhansia siviilejä, joista osaa Isis käyttää ihmiskilpinä.
Liittouma eteni Raqqaan kesäkuun alussa ja on sen jälkeen hivuttanut itselleen lähes koko kaupungin.

Raqqa on ollut kolmen viime vuoden ajan Isisin hallinnon keskus, josta käsin järjestö on myös suunnitellut terrori-iskujaan. Sen asukkaat ovat kertoneet muun muassa äärimmäisen julmista julkisista mestauksista.

Syyrian armeija valtasi Mayadinin

Samaan aikaan, kun SDF-liittouma viimeisteli Raqqan valloitusta, Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot valtasivat Isisiltä Mayadinin kaupungin viereisessä Deir Ezzorin maakunnassa.

Sotilaslähteen mukaan hallituksen joukot surmasivat kaupungin valtauksessa suuren määrän Isisin taistelijoita. Lauantaina iltapäivällä kaupungissa oltiin jo raivaamassa miinoja.

Isis oli pitänyt sekä Raqqaa että Mayadinia hallussaan vuodesta 2014 lähtien.
Sen seurauksena Isisillä on hallussaan enää pieniä kaistaleita maata Syyriassa ja Irakissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme