Mainos
Mainos

Isisin pysäyttäminen on pitkä ja vaikea prosessi

Brutaaleja murhia, vähemmistöjen vainoamista ja länsimaalaisten sieppauksia. Isisin voittokulku Irakissa ja Syyriassa näyttää jatkuvan, vaikka sen toiminnasta kantautuu jatkuvasti kauhistuttavia uutisia.  

Yhdysvallat on aloittanut ilmaiskut Isistä vastaan Irakissa, minkä on toivottu heikentävän järjestöä.  

Asiantuntijoiden mukaan olennaista Isisin voittokulun katkaisussa on kuitenkin se, että Irakiin saadaan hallinto, johon myös sunnaväestö pystyy samaistumaan.  

- Avainasemassa on Isiksen yhteistyökumppaneiden ja sunnaheimojen kääntäminen Isistä vastaan Irakissa, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun avustava tutkija Juha Saarinen.  

Kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta sanoo, että ratkaisevassa asemassa on myös, miten alueen valtiot reagoivat Yhdysvaltojen mukaantuloon.  

- Fyysisesti Yhdysvallat pystyy vaikuttamaan, mutta suurempi kysymys on, mitä tukea Isis saa jatkossa.  

Hän arvioi, että tavallisen sunnaväestön tuki Isisille on laskemassa.    

 - Alueelliset heimot ovat miettineet etujaan ja todenneet, että liitto Isisin kanssa on parempi ratkaisu kuin Irakin syrjivä shiiahallinto. Mutta Isisin väkivaltaisuuden takia sen kannatus ei ole ollut enää nousevaa.  

Saarisen mukaan Isisin ajaminen pois hallinnoimiltaan alueilta on kuitenkin pitkä ja vaikea prosessi.  

- Irakissa tilanne näyttää positiivisemmalta, mutta Syyriaan on vaikeampi puuttua. Siellä vaadittaisiin toimia, mihin kansainvälinen yhteisö on ollut haluton.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme