Mainos
Mainos

Islannin ex-pääministeri pitää oikeudenkäyntiä farssina

Geir Haarde (Lehtikuva)

Islannissa on alkanut tänään oikeudenkäynti entistä pääministeriä Geir Haardea vastaan. Haardea syytetään valtakunnanoikeudessa talouspolitiikasta, joka ajoi maan vararikkoon vuonna 2008.

Konservatiivista itsenäisyyspuoluetta edustava Haarde saapui istuntoon vapautuneen oloisena vaimonsa seurassa.

Haarden odotettiin vaativan asianajajiensa välityksellä syytteiden kumoamista. Hän on oikeudenkäynnin alusta alkaen torjunut kaikki syytteet ja pitänyt oikeudenkäyntiä poliittisena ajojahtina ja farssina.

Islannin talouskriisiä ja sen syitä selvittänyt tutkimusryhmä katsoi, että useat hallituksen ministerit olivat vastuussa maan ajautumisesta vararikkoon. Maan parlamentti, jossa Haarden poliittisilla vastustajilla on enemmistö, päätti kuitenkin viime vuonna että ainoastaan Haarde asetetaan syytteeseen.

Valtakunnanoikeus kokoontuu käsittelemään syytteitä ensimmäistä kertaa maan historiassa. Jos Haarde todetaan syylliseksi, hänet voidaan enimmillään tuomita kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

(MTV3 - STT - AFP - TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme