Mainos
Mainos

Islannin valaanpyytäjät lähtivät jahtiin

Islanti sallii uudelleen valaanpyynnin. Valaanpyytäjät olivat anoneet lupaa 100 lahtivalaan metsästämiseksi, mutta maan hallitus asetti kiintiön 40:een.

Valaanpyynti on jakanut mielipiteet myös Islannin hallituksen sisällä. Ulkoministeri Ingibjoerg Solrun Gisladottir on julkisesti moittinut kalastusministeri Einar Kristinn Gudfinnsonin päätöstä sallia pyynti.

Gisladottirin mukaan päätös saattaa hyödyntää Islantia lyhyellä tähtäimellä, mutta vahingoittaa sen mainetta pidemmän päälle.

Valaanpyynnin salliminen on suututtanut myös luonnonsuojelijat. Luontojärjestöt sanovat, että päätös vahingoittaa myös Islannin taloutta, joka on jo ennestään kuralla kansainvälisen luottokriisin takia. Monien mielestä turisteille järjestettävät valassafarit ovat vähintään yhtä tuottoisa bisnes kuin valaanpyynti.

Paikallisen valaanmetsästysyhdistyksen edustaja kertoi, että kolmen kalastusaluksen miehistö valmistautuu lähtemään merelle jahtiin heti tänään.

Valaanpyytäjien mukaan metsästyksen salliminen on tärkeää paikallisille kalastajille, joiden toimeentulo on vaikeutunut turska- ja villakuorekiintiöiden leikkauksien takia.

- Islannin vesillä on noin 50 000 valasta, enkä usko että 40 yksilön pyytäminen vaikuttaa niiden määrään, sanoo Gunnar Bergmann Jonsson lahtivalaan pyytäjien yhdistyksestä.

Jonssonin mukaan valaanpyyntialukset aikovat kiertää kaukaa samaan aikaan merellä olevat valaidentarkkailijat, ettei metsästys haittaisi tätä toimintaa.

Ennen vuotta 2006 kaupallinen valaanpyynti oli kiellettyä Islannissa 20 vuotta. Kielto päättyi kaksi vuotta sitten, ja metsästyskiintiöitä myönnettiin seuraavan vuoden elokuuhun asti.

Kun kiintiöt oli pyydetty loppuun, hallitus päätti olla myöntämättä uusia lupia ennen kuin valaanlihan todellinen kysyntä oli selvitetty.

(MTV3-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme