Mainos
Mainos

Islannissa hallituskriisi – taustalla pedofiiliskandaali

Pääministerin isän ystävälle haettiin rikosrekisterin puhdistamista. Nyt hallitusta syytetään tapauksen peittelystä.

Islanti on ajautunut hallituskriisiin pääministerin isään ja tämän ystävään kytkeytyvän skandaalin takia. Edessä saattavat olla uudet parlamenttivaalit, kertoivat useat uutistoimistot ja paikallinen media perjantaina.

Islannin pääministerin Bjarni Benediktssonin isän kerrotaan allekirjoittaneen suosituskirjeen, jossa vaaditaan seksuaalirikostuomion saaneen miehen rikosrekisterin puhdistamista.

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu mies on pääministerin isän vanha ystävä. Tuomittu oli käyttänyt tytärpuoltaan hyväksi toistuvasti 12 vuoden ajan.

Mediatietojen mukaan rikosrekisterin puhdistamista voi Islannissa anoa tietyin ehdoin. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että tuomittu tarvitsisi kolme suosittelukirjettä "arvostetuilta" kansalaisilta.

Islantilaisen Iceland Monitor -julkaisun mukaan pääministeri olisi saanut tiedon isänsä allekirjoittamasta suosittelukirjeestä heinäkuussa oikeusministeri Sigridur Andersenilta. Pääministeri ja oikeusministeri kuuluvat kumpikin konservatiiviseen itsenäisyyspuolueeseen.

Islannin hallitusta on syytetty tapauksen peittelystä: BBC:n mukaan hallitus olisi kieltäytynyt tuomasta julki sitä, kuka seksuaalirikostuomitun miehen suosittelukirjeen oli allekirjoittanut.

Hallituskumppani: Luottamus mennyt

Islannin hallitukseen kuuluva valoisa tulevaisuus -puolue on kertonut menettäneensä luottamuksen pääministeri Benediktssoniin. Valoisan tulevaisuuden mielestä Benediktsson ei ole pitänyt muuta hallitusta informoituna tapauksesta.

Kolmas hallituspuolue, keskusta-oikeistolainen reformipuolue on esittänyt, että Islannissa pidetään uudet vaalit. Politiikkaan perehtynyt islantilaisprofessori Olafur Hardarson piti perjantaina mahdollisena AFP:n haastattelussa, että eroilmoitus olisi tulossa pääministeriltä pian.

Edelliset parlamenttivaalit pidettiin Islannissa viime vuoden lokakuussa. Nykyinen hallituspohja esiteltiin tammikuussa pitkän neuvotteluväännön jälkeen. Benediktssonin hallituksella on ollut niukka enemmistö Islannin parlamentissa Althingissä: 63 paikasta yhteensä 32.

Iceland Monitorin mukaan Islannissa on jo aiemmin tänä vuonna noussut kritiikkiä muista tapauksista, joissa seksuaalirikostuomitun "maine on palautettu".

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme