Mainos
Mainos

Islannissa oppositio jännittää, saako enemmistön parlamenttiin

Islannin oppositio näyttää etenevän parlamenttivaaleissa, vaikka pääministeri Bjarni Benediktssonin puolue onkin säilyttämässä asemansa maan suurimpana puolueena, selviää alustavista vaalituloksista.

Kun noin 70 prosenttia äänistä oli laskettu, pääministerin konservatiivinen itsenäisyyspuolue oli saamassa 16 paikkaa 63-paikkaisesta parlamentissa. Katrin Jakobsdottirin johtamat vasemmistovihreät yhdessä kahden muun oppositiopuolueen kanssa olisivat kuitenkin saamassa yhteensä 32 paikkaa, mikä riittäisi niukkaan enemmistöön.

Tilanne on kuitenkin vielä avoin, ja jos oppositio ei yksinään onnistu saamaan enemmistöä, edessä lienevät pitkät ja vaikeat hallitusneuvottelut.

"Meidän täytyy hengittää syvään"

– Toivoimme, että olisimme saamassa oppositiopuolueiden enemmistön, mutta se näyttää nyt epävarmalta, myönsi vasemmistovihreiden Jakobsdottir.

Myös pääministeri Benediktsson sanoi puolueensa odottavan vielä.

– Meidän täytyy hengittää syvään ja odottaa lopullisia tuloksia, jotta näemme mitkä vaihtoehdot ovat. Olen optimistinen ja uskon, että voimme muodostaa hallituksen, pääministeri sanoi.

Osittaisten tulosten valossa näyttää siltä, että parlamenttiin olisi tulossa edustajia kahdeksasta puolueesta, mikä on kaksi puoluetta vähemmän kuin tällä hetkellä.

Vaalien lopullisia tuloksia odotetaan myöhemmin tänään. Vaalien jälkeen Islannin presidentti pyytää suurimman puolueen johtajaa hallituksenmuodostajaksi.

Viime vuoden lokakuun vaalien jälkeen hallitusneuvottelut kestivät kolme kuukautta.

Islantilaiset äänestivät eilen jo toisen kerran vuoden kuluessa parlamenttivaaleissa. Benediktssonin hallitus kaatui syyskuussa, kun Valoisa tulevaisuus -puolue syytti pääministeriä luottamuksen pettämisestä ja jätti hallituksen. Kriisi kumpusi pääministerin isän kirjoittamasta suosituskirjeestä tuomitulle pedofiilille. Hallitusta syytettiin kirjeen salailusta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme