Mainos
Mainos

Islantilainen Hördur Panama-kohusta: ”Se mitä rikkaat tekevät rahoillaan, kuuluu kaikille”

Tunnelmat Islannissa ovat kiristyneet pääministeri Sigmundur David Gunnlaugssonia koskevan veroparatiisiskandaalin takia.

Islantilainen Hördur Mar Tomasson kertoo MTV Uutisille, että islantilaiset puhuvat nyt kaikkialla veroparatiisipaljastuksista, pääministerin käytöksestä ja siitä miten hallituksen käy.

Pääministeri astui kohun saattelemana sivuun tehtävistään, mutta ei eronnut. Hän pyysi puolueensa varapuheenjohtajaa ja maatalousministeriä Sigurdur Ingi Johannssonia työskentelemään tehtävässä "määrittelemättömän pituisen ajan". Hallituskoalitio nimitti Johannssonin pääministeriksi myöhään eilen.

Tomasson arvelee, että suurin osa kansasta iloitsi pääministerin väistyttyä syrjään ja monet ovat juhlineet tilannetta.

– Mutta kukaan, jonka kanssa olen puhunut asiasta ei usko, että Gunnlaugssonin korvaaminen Johannssonilla tulee toimimaan.

Tomasson itse kertoo olevansa erittäin tyytyväinen, että Panama-paperit tulivat julki. Hänen mukaansa paljastukset osoittavat, että dokumenteissa mainitut ihmiset eivät halua maksaa verojaan.

– Islannin talouskriisi on osoittanut, että se mitä rikkaat tekevät rahoillaan kuuluu kaikille. Konservatiivien on hankalampi väittää, että rikkaiden ihmisten tekemiset ovat vain rikkaiden omia asioita, Tomasson pohtii.

"Emme mahtuneet aukiolle mielenosoittamaan"

Paljastuksien myötä Islannissa on osoitettu mieltä. Jopa 22 000 ihmistä on protestoinut Reykjavikissa, jossa on asukkaita reilut 200 000. Tomasson kertoi olleensa paikalla mielenosoituksessa.

– Aukio oli täynnä ihmisiä, emme päässeet perheeni kanssa edes aukiolle ennen kuin ihmiset alkoivat poistua mielenosoituksesta.

Tomasson ei ole kuitenkaan täysin samaa mieltä väitteistä, joiden mukaan kaikki ihmiset olisivat nyt raivoissaan.

– Luulen, että mielenosoittajat ovat niitä, jotka äänestivät oppositiota ja jotka eivät koskaan uskoneet sanaakaan, mitä Gunnlaugsson sanoi.

Tomasson uskoo, että myös kaunis sää houkutteli enemmän ihmisiä mielenosoitukseen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme