Mainos
Mainos

Israel ei jaa kaasunaamareita palestiinalaisalueille

Israel katsoo, ettei sillä ei ole velvollisuutta jakaa kaasunaamareita palestiinalaisille, jotka asuvat vuoden 1993 rauhansopimukseen perustuvilla palestiinalaisten itsehallintoalueilla.

Israelin korkein oikeus antoi tänään päätöksen, jonka mukaan Geneven sopimuksen miehitysvallan velvollisuuksia koskeva artikla ei päde, koska Länsirantaa ei ole miehitetty uudelleen kokonaan.

Palestiinalaisten Punainen Puolikuu ja israelilainen lääkärien ihmisoikeusjärjestö vetosivat Geneven neljänteen yleissopimukseen, jonka mukaan miehitysvallan on suojeltava siviilejä sodan aikana.

Korkein oikeus sanoi Israelin radion mukaan, että Israelin hallituksella on velvollisuus suojella vain niitä palestiinalaisia, jotka asuvat sen hallinnon ja turvallisuusvalvonnan alaisina. Palestiinalaisten itsehallintoalueilla asuvien palestiinalaisten tulisi tuomioistuimen mukaan pyytää suojelua palestiinalaishallinnolta mahdollisen Irakin sodan aikana, sanoi tuomioistuin.

Palestiinalaishallinto on Israelin korkeimman oikeuden mukaan vastuussa terveydestä, suojien rakentamisesta ja hätätoiminnoista. Tuomioistuimen mukaan Israelin armeija "käy vain ajoittain alueilla itsepuolustusoikeutensa perusteella".

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme