Mainos
Mainos

Israel ja palestiinalaiset luisumassa syvempään konfliktiin

Gazan konflikti Israelin ja palestiinalaisten välillä osoittaa vakavia syvenemisen merkkejä. Israelin armeija kertoi eilen, että maan turvallisuusjohto oli hyväksynyt armeijan pyynnön kutsua 40 000 reserviläistä palvelukseen siltä varalta, jos Israel hyökkäisi palestiinalaisalue Gazaan maitse.  

Israelin mukaan maahyökkäys on mahdollinen, mutta ei välitön uhka.  

- Poliittinen porras on ohjeistanut meitä iskemään (palestiinalaisjärjestö) Hamasia vastaan ankarasti, kertoi armeijan puhemies Moti Almoz armeijan radiolle tiistaina.  

Helsingin yliopiston dosentti Pertti Multasen mukaan Israel ei toteuta näin laajoja reservin kutsuntoja kovin usein. Hän ei silti pidä Israelin maahyökkäystä kovin todennäköisenä.  

- Reserviläisten kutsuminen on enemmänkin poliittinen viesti siitä, että Israel on vakavissaan. Se on tarkoitettu vastapuolen varoittamiseksi, Multanen sanoo.  

Multasen mukaan Israel välttää maahyökkäystä, sillä se tietää, kuinka kallis ja vaarallinen operaatio se olisi sekä konkreettiseti että poliittisesti.  

Verisin päivä pariin vuoteen

Raketti-iskut ja siihen vastauksena tehdyt ilmahyökkäykset palestiinalaisten ja Israelin välillä kiihtyivät eilen Gazan konfliktialueella. Palestiinalaisviranomaisten mukaan Israelin iskuissa kuoli 27 ihmistä ja haavoittui yli sata.  

Ilmaiskuissa Gazan palestiinalaisalueelle kuoli 23. Heidän joukossaan oli muun muassa kahdeksanvuotias lapsi ja kaksi teiniä. Ilmaiskuissa Gazan palestiinalaisalueelle kuoli 23. Heidän joukossaan oli uutistoimistojen mukaan muun muassa palestiinalaisen jihadistijärjestön al-Quds-prikaatin johtaja, jonka koti tuhoutui ja perheenjäseniä kuoli ohjusiskussa. Ilmaiskuissa kerrotaan kuolleen lapsia ja teinejä.  

Lisäksi Israelin joukot tappoivat neljä palestiinalaisjärjestö Hamasin taistelijaa, jotka koukkasivat Gazasta meriteitse Israelin eteläosassa sijaitsevalle rannalle.  

Eilinen oli verisin päivä Gazassa pariin vuoteen.  

Gazan alueelta ammuttiin Israeliin toistasataa rakettia, joista osan kerrotaan kilpistyneen Israelin Rautakupoliksi kutsuttuun ilmapuolustukseen. Raketti-iskut ulottuivat jopa Tel Aviviin ja Pohjois-Israelissa sijaitsevaan Haifaan asti. Kukaan ei tiettävästi haavoittunut rakettitulesta.   

Multanen arvioi, että alueella ollaan hyvin lähellä laajemman aseellisen konfliktin alkamista.  

- Siellä on meneillään yksi viime vuosien vakavimmista tilanteista, jos puhutaan nimenomaan Israelin ja Palestiinan välisistä konflikteista, Multanen sanoo.  

Välien kiristymisen takana on kolmen israelilaisnuoren ja yhden palestiinalaisteinin surmat, joista konfliktin osapuolet syyttelevät toisiaan.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme