Mainos
Mainos

Israel mielisteli taas USA:ta asekaupoissa

Israel on vetäytynyt pois yhteishankkeesta, jonka tarkoituksena oli kehittää uusi hävittäjä Intian ilmavoimien käyttöön. Israelin valtion lentokoneita valmistava yhtiö Israel Aerospace Industries oli suunnitellut yhteistä hävittäjäprojektia Ruotsalaisen Saabin kanssa. Tarkoituksena oli kehittää uusi hävittäjä Saabin valmistaman Jas Gripenin pohjalta ja tarjota sitä Intiaan.

Israelilaisyhtiö vetäytyi hankkeesta Israelin puolustusministeriön määräyksestä sen jälkeen kun Pentagon oli ilmaissut huolensa amerikkalaisen tekniikan yhdistämisestä ruotsalaiseen Gripeniin. Ilmeisesti Washington on painostanut Israelia asiassa, sillä kaksi yhdysvaltalaista lentokonevalmistajaa, Boeing ja Lockheed Martin, ovat myös mukana tarjouskilpailussa.

Kielto jo toistamiseen

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun israelilaiset jättävät asekauppojen tarjouskilpailun kesken maan ministeriön määräyksestä. Kilpailun amerikkalaisten yhtiöiden kanssa pelätään aiheuttavan kitkaa maiden välisille suhteille.

Vuonna 2008 Israelin puolustusministeriö esti kotimaista asevalmistajaa tekemästä viidensadan miljoonan dollarin arvoista tarjousta Turkille, sillä kilvassa oli mukana myös jenkkifirmoja.

(MTV3 - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme