Mainos

Israel: Useita erimielisyyksiä yhä jäljellä

Israel sanoi tänään, että palestiinalaisten ja israelilaisten välisissä neuvotteluissa on vielä jäljellä useita erimielisyyksiä. Israel perääntyi näin aiemmasta lausunnostaan, jonka mukaan läpimurto saattaa olla lähellä.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak lähetti tänään edustajansa hieromaan sopua osapuolten välillä. Mubarakin neuvonantajan Osama el-Bazin odotettiin tapaavan sekä palestiinalaisten että israelilaisten edustajia.

Israelin pääministerin Ehud Barakin kanslian illalla antaman lausunnon mukaan Wyejoen sopimuksen toteuttamista koskevat neuvottelut takeltelevat vielä useissa kohdin, joista yksi koskee palestiinalaisten vankien vapauttamista Israelin vankiloista.

Israelilaiset ja palestiinalaiset olivat aiemmin tänään toiveikkaita siitä, että Wyejoen sopimuksen toteuttamisesta päästäisiin yksimielisyyteen tällä viikolla, ennen Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin saapumista Lähi-itään. Albright voisi näin osallistua Egyptissä torstaina tilaisuuteen, jossa sopimus sinetöidään.

Israelilaiset ja palestiinalaiset ovat heinäkuusta lähtien käyneet neuvotteluja Yhdysvalloissa viime lokakuussa solmitun sopimuksen toteuttamisen yksityiskohdista. Barakin edeltäjä Benjamin Netanyahu allekirjoitti sopimuksen, mutta jäädytti sen kaksi kuukautta myöhemmin. Sopimuksen mukaan Israel luovuttaa palestiinalaisille lisää alueita Länsirannalta.

Palestiinalaisten neuvottelijan Saeb Erekatin mukaan neuvotteluosapuolet ovat hahmottelemassa uutta sopimusta, jonka nimeksi tulee "Muistio allekirjoitetuissa sopimuksissa olevien huomattavien sitoumusten toteuttamisen aikataulusta". Palestiinalaisten mukaan kysymys palestiinalaisvankien vapauttamisesta on ollut yksi sopimukseen pääsyn suurimpia esteitä. Palestiinalaiset haluavat Israelin vapauttavan 650 poliittista vankia, kun taas Israel vaatii, että vapautettavia vankeja on oltava alle 500.

Barak astui pääministerin virkaan heinäkuussa luvaten samalla elvyttää jumiutuneen Lähi-idän rauhanprosessin. Barak on sanonut olevansa valmis toteuttamaan Wyejoen sopimuksen, mutta hän on pyrkinyt pidentämään toteuttamisen aikataulua ja liittämään alueluovutukset osaksi lopullista rauhansopimusta koskevia neuvotteluja.

Wyejoen sopimuksen mukaan Israelin pitäisi luovuttaa palestiinalaisille vielä runsaat 10 prosenttia lisää Länsirannasta. Tämän jälkeen palestiinalaisten täydellisessä tai osittaisessa hallinnassa olisi noin 40 prosenttia Länsirannasta nykyisen 29 prosentin sijaan.
(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot