Mainos
Mainos

Israel uusii suunnitelmaansa eristysaidasta

Israel aikoo viilata suunnitelmaansa Länsirannalle rakennettavasta eristysaidasta niin, että suuri osa kiistanalaisista mutkista juutalaisten siirtokuntien kohdalla poistettaisiin, kertoivat poliittiset lähteet.

Israel pyrkii viilaamisella turvaamaan Yhdysvaltain tuen hankkeelle. Palestiinalaiset puolestaan hakevat Euroopasta tukea aidan vastustamiselle. Pääministeri Ahmed Qurie matkustaa alkuviikosta kiertomatkalle Eurooppaan keskustelemaan rauhanhankkeesta, ns. tiekartasta, sekä eristysaidasta. Pääministeri Ariel Sharonin kansliassa työskentelevien lähteiden mukaan uusi suunnitelma esitellään amerikkalaisviranomaisille, joiden on määrä vierailla Israelissa loppuviikosta.

Sharonin turvallisuusneuvonantaja Giora Eiland myönsi Saksassa pidetyssä turvallisuuskonferenssissa, että aidan nykysuunnitelma tuottaa vaikeuksia palestiinalaisille ja sitä pitäisi muuttaa. Israelin mukaan aita on tarpeen sen kansallisen turvallisuuden vuoksi, palestiinalaiset sen sijaan pitävät sitä maan anastamisena.

Aidan laillisuutta käsitellään Haagin kansainvälisen tuomioistuimen istunnossa, jonka on määrä alkaa 23. helmikuuta. Tuomioistuimen näkemys ei ole sitova, mutta se voi olla hyvin hankala Israelin hallitukselle.

Qurien Euroopan-matka alkaa huomenna Irlannista, joka on tällä haavaa EU:n puheenjohtajamaa. EU on yksi tiekartan nimellä tunnetun rauhansuunnitelman arkkitehdeista. Qurie pyrkii myös tapaamaan israelilaisen virkaveljensä Ariel Sharonin vielä tämän kuun aikana.

- Uskoakseni tapaaminen Sharonin kanssa järjestyy ennen helmikuun loppua, Qurie sanoi.

Sharon ja Qurie eivät ole tavanneet kertaakaan sen jälkeen, kun Qurie nimitettiin pääministeriksi viime vuoden loppupuolella.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme