Mainos
Mainos

Israel vainoaa yhä ydinaseohjelmansa paljastajaa

Israelin ydinaseen 1980-luvulla paljastanut ydinasiantuntija Mordechai Vanunu ei saa edelleenkään poistua Israelista. Maan korkeimman oikeuden mukaan Vanunu saattaa yhä tietää arkaluontoisia asioita.

Mordechai Vanunu vapautui huhtikuussa. Korkeimman oikeuden mukaan hän ei saa edelleenkään puhua ulkomaisille toimittajille, poistua maasta tai vaihtaa kotiosoitetta ilman lupaa.

- Korkein oikeus antoi hallitukselle vallan olla noudattamatta ihmisoikeuksia sananvapautta ja liikkumisvapautta, jotka ovat demokratian perusta, Vanunu kritisoi kohteluaan.

Vanunu paljasti 18 vuotta sitten brittilehdelle tietoja Israelin ydinaseohjelmasta. Pian hänet siepattiin ulkomailta Israeliin. Kristinuskoon kääntynyt Vanunu on kotimaassaan yhä vihattu henkilö.

Tuomioistuimen mielestä Vanunu on turvallisuusriski. Lähes kaksi vuosikymmentä eristyksissä ollut Vanunu torjuu väitteen, ja haluaa pois Israelista.

Virallisesti Israel ei kiistä eikä myönnä ydinasettaan.

- Israel ei aio muuttaa politiikkaansa, koska se on toiminut hyvin neljä vuosikymmentä, professori Gerald Steinberg Bar Ilanin yliopistolta kertoo.

Tabua on vaadittu kaadettavaksi jo vuosia.

Asia on kiusallinen myös lännelle. Se vaatii muiden muassa Irania pysymään ydinaseettomana, ja vakuuttaa arabimaille toimivansa puolueettomasti Lähi-idässä.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 26.07.2004)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme