Mainos
Mainos

Puskutraktoriksi ja lihakauppiaaksi sanottu Ariel Sharon on kuollut

Israelin entinen pääministeri Ariel Sharon on kuollut, kertoo maan radio. Sharon on ollut koomassa vuodesta 2006 lähtien, jolloin hän sai pahan aivoinfarktin. Sharon toimi Israelin pääministerinä vuosina 2001-2006.  

Takavuosina Israel oli yhtä kuin Ariel Sharon. Noustuaan 2001 vaaleissa pääministeriksi Likud-puolueen riveistä Sharon hallitsi Israelin sisäpolitiikan kiemurat ja osasi pelata myös alue- ja ulkopolitiikassa vanhan sotilaan taidoilla ja tarmolla.

Syntyjään Ariel Sheinermann liittyi 14-vuotiaana toisen maailmasodan raivotessa maanalaiseen juutalaisliikkeeseen, josta oli pian kehkeytyvä tulevan Israelin armeijan alku. Sharon sai pian maineen ovelana ja uskaliaana sotilaana, joka pystyi vähillä resursseilla suurtekoihin. Nousu johtavaksi upseeriksi oli väistämätön.

Sodat seurasivat toisiaan ja Sharon oli niissä kaikissa mukana: Suez, Kuuden päivän ja Jom kippurin sodat ja viimeisenä Libanonin sotaretki 1982. 

Sharon saikin kaksi "lempinimeä": puskutraktorin israelilaisilta ja lihakauppiaan palastiinalaisilta.

Tuolloin Sharon teki virheen: kun libanonilaiset äärikristityt teloittivat palestiinalaissiviilejä Sabran ja Shatilan pakolaisleireissä, alue oli israelilaisjoukkojen ja lopulta puolustusministeri Sharonin vastuulla. Sharon todettiin osasyylliseksi ja joutui eroamaan.

Seuraavat kahdeksan vuotta Sharon kuitenkin pysyi politiikassa ja ministerinä.

Vuonna 2000 Sharon teki kävelyn, joka muutti kaiken: hän nousi poliisisaattueessa Temppelivuorelle ja sanoi sen olevan pysyvästi Israelin valvonnassa.

Seurannut palestiinalaisten kansannousu johti Israelin uusiin vaaleihin, jotka nostivat Sharonin pääministeriksi. Kaudellaan Sharon neuvotteli vastahankaisesti palestiinalaisten kanssa. Hän kannatti siirtokuntien rakentamista, mutta veti Israelin Gazasta. 

Venäjän suhteet hoituivat vanhemmilta perityllä kielitaidolla.

Vuoden 2005 lopulla Israel oli valmistautumassa uusiin vaaleihin, jotka lupasivat Sharonille jatkokautta. Kaikki katkesi suureen aivoverenvuotoon ja ambulanssimatkaan tammikuussa 2006.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme