Mainos
Mainos

Israelissa toiveita hallitusyhteistyöstä

Israelissa saatetaan sittenkin välttyä ennenaikaisilta parlamenttivaaleilta. Israelin oppositiojohtaja Ariel Sharon on yllättäen ilmoittanut, että hän voisikin neuvotella pääministeri Ehud Barakin kanssa hallitusyhteistyöstä.

Aiemmin Sharon on useaan otteeseen torjunut pääministeri Barakin pyynnöt muodostaa maahan hätätilahallitus. Sharon ilmoitti kannastaan sen jälkeen kun Barak eilen sanoi myöntyvänsä ennenaikaisten vaalien järjestämiseen Israelissa. -Tämä on mielestäni surullinen päivä Israelille. Kansankunta tarvitsee yhtenäisyyttä saavuttaakseen rauhan, Sharon sanoi Israelin armeijan radiolle.

Sharon on arvostellut Israelin pääministeriä liian pehmeästä linjasta palestiinalaisalueiden väkivaltaisuuksien tukahduttamisessa. Israelin parlamentti hyväksyi eilen viisi erilaista aloitetta parlamentin hajottamisesta ja ennenaikaisista vaaleista. Barakin mukaan vaalipäivästä sovitaan lähipäivinä puolueiden kesken.

Jos Barak ja Sharon sopisivat yhteisestä hallituksesta, Sharon kykenisi välttämään taistelun Likud-puolueen johtajuudesta. Israelin entinen pääministeri Benjamin Netanyahu on saanut viimeaikaisissa mielipidemittauksissa kovia suosiolukemia, ja hänen uskottaisiin lyövän Sharonin Likudin esivaaleissa. Netanyahu ei ole vielä ilmoittanut suunnitelmistaan, mutta tarkkailijoiden mukaan hän on viime viikkoina selvästi aktivoitunut pitämään luentoja ja antamaan haastatteluja. Israelin radion mukaan Netanyahu ilmoittaa mahdollisista aikeistaan ryhtyä tavoittelemaan pääministerin virkaa vasta sen jälkeen, kun opposition esitys vaaleista on läpäissyt viimeisen eli kolmannen käsittelyn.

Barakin Yksi Israel -liittouma ja oppositiopuolue Likud ovat nostaneet toukokuun 1. ja 8. päivän esille mahdollisena vaalipäivänä.
(STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme