Mainos
Mainos

Istanbulin itsemurhapommittajien taustat eivät yllätä – "Voisi olla mitä kansalaisuuksia tahansa"

Turkin viranomaisten mukaan Istanbulin lentokenttäiskun hyökkääjät olivat Venäjän, Uzbekistanin ja Kirgisian kansalaisia. Tekijöiden on epäilty olevan terroristijärjestö Isisin kannattajia. Suomalaistutkijoiden mukaan tekijöiden kansallisuudet eivät tule yllätyksenä.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen kertoo, että Uzbekistanissa on toiminut Isisiä kannattava äärijärjestö jo aiemmin.

– Ei ole kauaakaan, kun Uzbekistanin islamilainen liike julistautui Isisin jäsenjärjestöksi. En ole sinällään mitenkään yllättynyt tekijöiden kansalaisuuksista. Uzbekistanissa esimerkiksi on ollut hyvin pitkään radikaali, aikanaan Talibaniin ja al-Qaidaan ja sittemmin Isisiin linkittynyt organisaatio.

– Venäjäkään ei ole mitenkään ihmeellinen. Olisi mielenkiintoista tietää, minkä muun autonomisen tasavallan jäsen hän on ollut. Esimerkiksi Dagestan tai Tšetšenia kävisivät hyvinkin järkeen.

Parosen mukaan Isisillä on Syyriassa ja Irakissa ”eliittijoukkoja”, joiden taistelijat tulevat etenkin juuri Kaukasukselta.

– Siellä on Venäjän kansalaisia ja Georgian kansalaisia. Kirgiisejäkin tavattiin aikanaan Afganistanin Talibanin riveissä. He ovat kuitenkin huomattavasti pienempi kansallisuusryhmä jihadistien joukossa.

"Iskujen takana voisi olla mitä kansallisuuksia tahansa"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta pitää mahdollisena, että iskulla pyrittiin ottamaan kantaa Turkin ja Venäjän lämmenneisiin väleihin. Hänen mukaansa tekijöiden kansalaisuudet eivät kuitenkaan itsessään kerro mitään iskujen motiivista.

– Voi olla kysymys myös siitä, että samalta alueelta tulevat ihmiset muodostavat Isisin organisaation sisällä pienempiä taisteluryhmiä.

– Periaatteessa näiden iskujen takana voisi olla mitä kansalaisuuksia tahansa. Isisin joukoissa on ihmisiä Kiinan uiguureista, tunisialaisiin, egyptiläisiin ja länsimaalaisiin taistelijoihin asti. Se ei tarkoita mitään.

Turkin poliisi kertoi jo aiemmin, että se on lisäksi pidättänyt 13 tiistaisesta lentokenttäiskusta epäiltyä. Viranomaisten mukaan kyse on Isis-epäillyistä.

Ataturkin kansainvälisellä lentokentällä kuoli tiistaina tämänhetkisten tietojen mukaan 43 ja haavoittui ainakin 238 ihmistä, kun kolme terroristia avasi tulen ja räjäytti lopulta itsensä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme