Mainos
Mainos

Itä-Slavonia takaisin Kroatian hallintaan

Itä-Slavonia palaa Kroatian hallintaan torstaina oltuaan YK:n valvonnassa kahden vuoden ajan. Ennen YK:n väliaikaishallintoa Itä-Slavonia oli serbien hallussa vuodesta 1991.

Kroatian presidentti Franjo Tudjman sanoi keskiviikkona, että viranomaiset tulevat tekemään kaikkensa jatkaakseen politiikkaa, joka on mahdollistanut yhdistymisen. Optimistisen Tudjmanin mukaan kroaatit ja serbit voivat jatkossa elää alueella rauhassa rinakkain.

Vuoden 1995 toukokuussa kroaatit valtasivat takaisin Länsi-Slavonian ja saman vuoden elokuussa myös suurimman osan serbien hallitsemasta Krajinasta. Marraskuussa 1995 Kroatia, Jugoslavia ja serbit allekirjoittivat rauhansopimuksen Daytonassa. Sen mukaan Itä-Slavonia siirtyisi Kroatian hallintaan asteittain.

YK:n lähettämät 5000 rauhanturvaajaa saapuivat alueelle tammikuussa 1996 ja seuraavana vuonna joukkoja vähennettiin kahteen otteeseen. Lokakuussa 1997 maassa oli enää runsaat 700 sotilasta.
(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme