Mainos
Mainos

Itä-Ukrainan kapinalliset: Sisällisota on jo alkanut

Ukrainassa, Venäjällä ja lännessä sulateltiin vielä torstaina presidentti Vladimir Putinin yllättävää suunnanmuutosta. Vetikö presidentti kylmästi maton alta aiemmin tukemiltaan venäjämielisiltä, vai oliko kyseessä yhdessä sovittu taktinen liike? 

Putin kehotti itäukrainalaisia lykkäämään kansanäänestyksiä eikä suoralta kädeltä tuominnut Ukrainan suunnittelemia presidentinvaaleja. Itsenäisyyttä tavoittelevan Donetskin tasavallan johtajaksi julistautunut Denys Pushylin kiitti Putinia yrityksestä ratkaista tilanne - ja tyrmäsi ehdotuksen. 

-Sisällissota on jo alkanut. Kansanäänestys voi pysäyttää sen ja aloittaa poliittisen prosessin, Pushylin kertoi. 

Asiantuntijoiden mukaan Putin otti melkoisen riskin. Viikkojen kansallismielinen mediamyllytys ja kovat lausunnot eivät ole valmistaneet venäläisiä ja itäukrainalaisia perääntymiseen.  

Kremlin entisen neuvoantajan Gleb Pavlovskin mukaan Putin tarvitsi venäläisten enemmistön tuen Krimin liittämiseen ja nyt sama enemmistö odottaa toimintaa myös Itä-Ukrainassa. 

-En usko, että Putinin on helppoa toimia harkitsevasti. Hän on juuri nyt harkitsevampi kuin kansalaisten enemmistö, Pavloski arvioi. 

Neuvotteluja kulissien takana? 

Moskovan Carnegie-instituutin tutkijan Maria Lipmanin mukaan itäukrainalaisten vastaus ei tullut Putinille yllätyksensä. 

-Nyt hän voi käyttää tätä osoittamaan, että itäukrainalaiset eivät ole venäläisiä, eivät ota käskyjä Venäjältä, vaan tekevät mitä itse haluavat, Lipman sanoo. 

Hänen mukaansa on selvää, että Venäjä ja muut maat käyvät kulissien takana neuvotteluja tilanteen ratkaisusta. Sopimus Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin kanssa olisi venäläisille helpompi sulattaa kuin sopiminen suoraan EU:n tai Venäjän kanssa. 

Tutkija Aleksei Makarkinin mukaan Moskovan epäröintiin voi myös vaikuttaa tieto siitä, että Itä-Ukrainan kansanäänestyksen tulos - toisin kuin Krimillä - on kaikkea muuta kuin varma. 

Arvailu Putinin motiiveista siis jatkui, mutta ainakin yksi hänen väitteensä ammuttiin lännessä alas: sotilasliitto Naton mukaan venäläisjoukkojen vetäytymisestä Ukrainan vastaiselta rajalta ei näkynyt merkkiäkään. 

Ukrainan hallitus puolestaan ilmoitti jatkavansa sotilasoperaatiotaan maan itäosassa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme