Mainos
Mainos

Itä-Ukrainan kapinalliset syyttävät Etyj-tarkkailijoita Kiovan joukkojen auttamisesta

Ukrainassa Venäjän tukemat kapinalliset ovat väittäneet Itä-Ukrainassa tarkkailijoina olevien Euroopan turvallisuusjärjestö Etyjin tarkkailijoiden auttavan Ukrainan hallituksen joukkoja alueella.

Separatistien johtaja esitti syytöksen perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa Luhanskissa. Paikalla oli myös Etyjin edustaja, tarkkailuoperaation johtaja Alexander Hug, joka kiisti syytökset.

Etyjin tarkkailijoiden tehtävänä on valvoa Venäjä-mielisten kapinallisten ja Ukrainan hallinnon välistä huteraa tulitaukoa. Sota on kestänyt alueella lähes kolme vuotta.

– Etyj on useasti kysynyt koulujemme ja päiväkotiemme koordinaatteja. Ja kun me annamme ne, niin kuin sattumalta nämä kohteet joutuvat hyökkäyksen kohteeksi, Luhanskin alueen johtajaksi julistautunut Igor Plotnitsky kertoi.

– Tämä on jättänyt meidät hämmennyksen valtaan. Miten Ukrainan armeija on saattanut saada käsiinsä nämä koordinaatit, jatkoi donetskin alueen johtaja Alexander Zakharchenko.

Etyjillä on Itä-Ukrainassa noin 600 puolueetonta tarkkailijaa. Lisäksi tarkkailijoita on Ukrainan alueella vielä noin 100. Ukraina on pyytänyt, että tarkkailijat aseistettaisiin, jolloin Etyjin tarkkailuoperaatio muuttuisi rauhanturvaoperaatioksi. AFP:n nimettömän Etyj-lähteen mukaan pyyntö ei ole saanut tukea järjestössä, koska tarkkailijat ovat muutenkin kokeneet olevansa kohteina sisällissodassa.

Ukrainan sodassa on saanut surmansa noin 10 000 ihmistä ja noin kaksi miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan. Venäjä on toistuvasti kiistänyt tukevansa Itä-Ukrainan kapinallisjoukkoja. Venäjän mukaan alueella olleet venäläissotilaat ovat olleet siellä esimerkiksi vapailla. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme