Mainos
Mainos

Itä-Ukrainan tulitauko rakoilee

Itä-Ukrainan tulitaukosopimus on rakoillut tänään. Separatistit tulittivat Ukrainan joukkoja Debaltsevessä, ja Ukrainan hallitus ilmoitti, ettei aio vetää raskaita aseita pois etulinjasta tulitaukosopimuksen mukaisesti.  

Armeijan tiedottajan mukaan raskaita aseita ei voida vetää pois kapinallisten jatkuvan tulituksen ja hyökkäysten takia.  
Myös Itä-Ukrainan separatistit ilmoittivat, etteivät eivät aio vetää aseitaan etulinjasta.  

EU yritti pitää painetta yllä Venäjää ja separatisteja vastaan lisäämällä pakotelistalleen uusia nimiä Itä-Ukrainasta ja Venäjältä. EU myös vetosi osapuoliin ja kehotti niitä lopettamaan taistelut. Venäjä ilmoitti vastaavansa EU:n uusiin pakotteisiin sopivalla tavalla.  

Tulitaukosopimusta voimalla ajanut Saksan liittokansleri Angela Merkel ei ole luopunut toivosta.  

-Tilanne on herkkä. Oli koko ajan selvä, että töitä on vielä paljon. Olen aina sanonut, ettei ole mitään takeita onnistumisesta. Tämä on erittäin vaikea polku, Merkel sanoi Berliinissä. 

Merkel, Ranskan presidentti Francois Hollande ja Ukrainan presidentti Petro Poroshenko keskustelivat tilanteesta päivällä ja vaativat Etyjin tarkkailijoille vapaata pääsyä saarrettuun Debaltseveen.  

Etyjin mukaan separatistit eivät ole tulitaukosopimuksen alettua päästäneet tarkkailijoita kaupunkiin.   

 
"Me valtaamme Debaltseven"  


Tulitaukosopimuksen heikkous käy selvästi ilmi separatistien piirittämässä Debaltsevessä. Uutistoimisto Reutersin mukaan tulitus Debaltseveen on jatkunut edelleen voimakkaana.  

-Debaltseve on meidän. Ja me valtaamme Debaltseven, sanoi uutistoimiston haastattelema separatistitaistelija.  

Ukrainan armeija kertoi tänään, että ainakin viisi ukrainalaissotilasta on kuollut ja yli 20 haavoittunut separatistien tulituksessa tulitauon alkamisen jälkeen.   

Minskissä viime viikolla solmitussa tulitaukosopimuksessa sovittiin, että osapuolet aloittavat raskaiden aseiden vetämisen pois 48 tuntia tulitauon alkamisen jälkeen.

Teoriassa raskaita aseita pitäisi alkaa vetää pois puoliltaöin tiistain vastaisena yönä. Sopimuksen toteutuminen näyttää epätodennäköiseltä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme