Mainos
Mainos

Itä-Ukrainassa levottomuuksia - presidentti hätäkokoukseen

Jännitteet Ukrainassa kiristyivät jälleen tänään, kun Venäjä-mieliset mielenosoittajat rynnäköivät hallintorakennuksiin maan itäosassa. 

Presidentti Oleksandr Turtshynov kutsui turvallisuuspalvelujen johdon hätäkokoukseen levottomuuksien takia ja perui maanantaiksi kaavaillun matkansa Liettuaan. 

Venäjä-mieliset mielenosoittajat olivat sunnuntaina liikkeellä useissa Itä- ja Etelä-Ukrainan kaupungeissa. Donetskissa ja Luhanskissa väkijoukot valtasivat hallintorakennuksia ja ottivat yhteen poliisin kanssa. Kahakoissa loukkaantui useita ihmisiä. 

Donetskin keskustaan kokoontui parituhatta Venäjä-mielistä mielenosoittajaa, joista noin 50:n onnistui murtaa poliisin saartorengas ja tunkeutua aluehallinnon rakennukseen. Siellä he nostivat salkoon Venäjän lipun. 

-Donetsk on venäläinen kaupunki. Antakaa meille kansanäänestys. Nato voi painua kotiin, mielenosoittajat huusivat. 

Itä halua äänestää irtautumisesta 


Ukrainan nykyhallinnon vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet maan voimakkaasti venäjänkielisissä itäosissa presidentti Viktor Janukovitshin syrjäyttämisestä lähtien. 

Mielenosoittajat vaativat, että Itä-Ukrainassa pitää järjestää kansanäänestys Ukrainasta irtautumisesta. Samanlainen äänestys eteläisellä Krimin niemimaalla viime kuussa johti alueen liittymiseen Venäjään. 

Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov syytti Facebook-sivuillaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja Janukovitshia mellakoiden lietsomisesta. 

-Ihmisiä ei ollut paljon, mutta aggressio oli ylimitoitettua. Donetskissa rakennukseen rynnineessä väkijoukossa oli paljon naisia ja lapsia. He provosoivat veristä yhteenottoa uhrien kanssa, Avakov kirjoitti. 

Itä-Ukrainan jännitteitä lisäävät Venäjän joukot rajan tuntumassa. Yhdysvallat arvioi, että Venäjällä on edelleen noin 40 000 sotilasta Ukrainan itärajalla. 

Viikonloppuna Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoi ottaneensa kiinni 15 ihmistä, jotka olivat suunnitelleet aseellista vallankaappausta Luhanskin alueella. Poliisin mukaan pidätetyiltä löytyi satoja aseita, käsikranaatteja ja palopommeja.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme