Mainos
Mainos

Video Italian pääministerin infosta: "Rekkaiskuepäilty kompastui aluekontrolliin" – Saksa nopeuttaa palautuksia

Italian pääministeri Paolo Gentiloni on informoinut Saksan liittokansleria Angela Merkeliä viimeöisestä operaatiosta, joka liittyi Berliinin rekkaiskuepäiltyyn Anis Amriin. Voit katsoa yllä olevalta videolta Gentilonin tiedotustilaisuuden.

Amri oli juuri saapunut junalla Ranskasta Italian Sesto San Giovanniin, kun hän joutui poliisitarkastukseen heti aseman ulkopuolella. Kun Amri pysäytettiin, tämä huusi Allahu Akbar (Jumala on suuri), veti repustaan aseen ja alkoi ampua kohti poliiseja. Yksi luodeista haavoitti poliisia selkään. Poliisit vastasivat luoteihin ja ampuivat Amrin kuolettavasti.

– Tänä aamuna informoin liittokansleri Angela Merkeliä operaatiosta ja kerroin, että Anis Amri kuoli operaatiossa. Mielestäni se, mitä Sesto San Giovannissa tapahtui, korostaa selkeästi tiukan alueellisen valvonnan tärkeyttä, Gentiloni sanoi tiedotustilaisuudessa.

Merkel haluaa perusteellisen selvityksen

Merkel puolestaan kommentoi tietojen saamisen jälkeen, että välitön terroriuhka Saksassa on nyt poistettu, mutta kokonaan terrorismin vaaraa ei ole estetty.

Merkel haluaa Saksan viranomaisilta perusteellisen selvityksen Amrin tapauksesta. Saksan viranomaisia on kritisoitu voimakkaasti siitä, että maahan viime vuonna tulleen Amrin iskua ei onnistuttu estämään.

Merkel kertoi määränneensä oikeus- ja sisäministerit selvittämään liittovaltion ja osavaltioiden tasolla asiaa ja esittämään johtopäätöksensä mahdollisimman nopeasti.

– Me tutkimme nyt perusteellisesti, missä määrin virallisia menettelytapoja täytyy muuttaa, Merkel sanoi.

Saksa aikoo nopeuttaa palautuksia

Merkel kertoi myös keskustelleensa puhelimessa Tunisian presidentin Beji Caid Essebsin kanssa terrorismin vastaisista toimista. Merkelin mukaan Saksa aikoo nopeuttaa merkittävästi ilman turvapaikkaa jääneiden turvapaikanhakijoiden palauttamista lähtömaihinsa.

Saksa on toistuvasti kritisoinut Tunisiaa ja muita Pohjois-Afrikan maita viivyttelystä kansalaistensa vastaanottamisessa.

Liittokanslerin mukaan kansalaisten suojeleminen on valtion ensisijainen tehtävä. Samalla Merkel kuitenkin painotti, että Saksa ei uhraa periaatteitaan terrorismin vastaisessa taistelussa.

– Meidän demokratiamme, oikeusvaltiomme, arvomme ja humanismimme – ne ovat vaihtoehto terrorismin vihantäyteiselle maailmalle, ja ne ovat vahvempia kuin terrorismi, Merkel sanoi.

Amrin epäillään tehneen maanantaina berliiniläisellä joulutorilla rekkaiskun, jossa kuoli 12 ihmistä ja kymmeniä loukkaantui. Loukkaantuneiden joukossa oli yksi suomalainen.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme