Mainos
Mainos

Italialainen eläinoikeusjärjestö: Melkein jokaisen mafiapomon pidätyksessä takavarikoidaan tiikeri tai leijona

Italian järjestäytynyt rikollisuus on sotkeentunut myös eläimiin liittyviin rikoksiin, kertoo italialainen eläinsuojelujärjestö Lav.

Järjestö kerää vuosittain raportin, joka kertoo järjestäytyneen rikollisuuden eläimiin liittyvistä hämäräpuuhista. Tällaisia ovat esimerkiksi laittomat hevoskilpailut, koiratappelut ja eksoottisten eläinten kauppa.

– Melkein jokaisen Camorran mafiapomon pidätyksen yhteydessä takavarikoidaan tiikeri tai leijona, Lavin toiminnanjohtaja Gianluca Felicetti sanoo.

Mafian toiminnan lisäksi monet lailliset toimet ovat eläinsuojeluliikkeen kritiikin kohteena. Esimerkiksi sirkukset saavat pitää eläimiä, mitä järjestö on vastustanut jo 40 vuotta.

– Italiassa on yhä noin sata sirkusta, jotka käyttävät eläimiä. Niissä on noin 2 000 eläintä, joista neljäsosa on hevosia ja kolme neljäsosaa villieläimiä, Felicetti sanoo.

Roomassa keskustelua aiheuttavat vilkkaan liikenteen seassa turisteja kuljettavat hevosvaunut, jotka haluttaisiin korvata sähköisillä ajoneuvoilla.

Sienassa eläinaktivistien hampaissa on kaupungin keskusta-aukiolla kisattava palio eli laukkakilpailu, jossa on vuosien varrella kuollut useita hevosia.

Vegaanisten vaihtoehtojen määrä kasvanut

Eläinten oikeudet ja kasvisruoka kiinnostavat italialaisia yhä enemmän. Vuoden 2016 Eurispes-raportin mukaan seitsemän prosenttia italialaisista noudattaa kasvisruokavaliota ja prosentti kansasta on vegaaneja. AssoVegan-yhdistyksen puheenjohtajan Renata Balduccin mukaan luku on vieläkin suurempi.

– Vegaanius elämäntapana on kasvattanut suosiotaan. Vegaanituotteiden määrä supermarketissa on kasvanut merkittävästi; riittää, että katsoo lehmänmaidon korvaavien juomien määrää, Balducci sanoo.

Balduccin mukaan yli puolet italialaisista ostaa satunnaisesti vegaanituotteita, joko eettisistä tai terveyteen liittyvistä syistä. Myös vegaaniruoan kursseja on yhä enemmän.

– Eivätkä kaikki osallistujat ole vegaaneja, vaan esimerkiksi ravintoloiden, leipomoiden ja jäätelökioskien omistajia, Balducci kertoo.

Myös muotiala on herännyt. Italialainen muotitalo Giorgio Armani ilmoitti viime vuonna luopuvansa turkisten käytöstä vaatteissaan.

– On entistä helpompi löytää italialaisia kenkiä ja muita asusteita, joissa ei ole käytetty eläinperäisiä osia, Gianluca Felicetti kiittelee. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme