Mainos
Mainos

Italialaiset ryhtyivät avioeroturisteiksi – eropaketti 3000 eurolla

Avioero on Italiassa kallis ja pitkä prosessi. Nykyinen malli ajaakin monet parit ulkomaille eroamaan.

Vaikka ero olisi yhteinen päätös, Italiassa avioparin tulee olla kolme vuotta virallisesti asumuserossa, ennen kuin lopullista eroa voidaan hakea. Usein aika kuitenkin venähtää vieläkin pidemmäksi.

 La Repubblica kirjoitti hiljattain tapauksesta, jossa pariskunta ehti olla naimisissa kaksi vuotta ja odotti sen jälkeen seitsemän vuotta saadakseen eron. Rahaa prosessissa paloi 30 000 euroa.

 Tämän vuoksi tuhannet italialaispariskunnat lähtevät vuosittain ulkomaille avioeron hakuun. Italian avioeroasianajajien yhdistyksen mukaan yli 8 000 italialaista olisi viimeisen viiden vuoden aikana eronnut ulkomailla.

Avioeropaketeissa kaikki hoidettu valmiiksi

EU antaa mahdollisuuden hakea avioeroa missä tahansa EU-maassa niin, että ero on voimassa koko EU-alueella. Ulkomailla parit saavat eron muutaman kuukauden sisällä ja tuhansia euroja halvemmalla. Riittää, että on kirjoilla kyseisessä maassa. Ilmiötä kutsutaan avioeroturismiksi.

Italiassa monet yritykset ovat haistaneet tässä markkinaraon. Ne järjestävät avioeropaketteja, joissa kaikki on hoidettu valmiiksi. Tilapäiseksi asuinpaikaksi voi vuokrata huoneen tai asunnon, ja yrityksen asianajaja hoitaa paperityöt.

 Suosittuja avioeromaita ovat esimerkiksi Englanti, Espanja ja Romania. Romaniassa eron voi saada la Repubblican mukaan noin 3 000 eurolla, ja hintaan kuuluvat myös lennot ja asiakirjojen kääntämiskulut.

Ulkomailla eroamiseen liittyy kuitenkin myös riskejä. Aiemmin tänä syksynä brittituomari päätti mitätöidä 180 italialaisten Iso-Britanniassa hakemaa avioeroa. Syynä oli se, että pareja avustanut asianajaja oli antanut kaikkien asiakkaidensa Lontoon-osoitteeksi saman postilaatikon numeron. Se oli kaiken lisäksi pelkkä postilokero.

Aloite pika-avioerolaista vedettiin takaisin

Parlamentin alahuone hyväksyi toukokuussa niin sanotun pika-avioeron mahdollistavan lakialoitteen. Se olisi lyhentänyt pakollisen asumuseron kolmesta vuodesta kuuteen kuukauteen tapauksissa, joissa pariskunta on avioerosta yksimielinen. Riitatapauksissa aika olisi lyhentynyt vuoteen.

Lakialoitteesta oli seuraavaksi määrä äänestää senaatissa. Viime viikolla asiassa kävi kuitenkin niin, että keskustavasemmistolainen PD-puolue veti aloitteen takaisin. Pika-avioeroa kannattaneiden pettymys oli tietenkin valtava, vaikka monet sanoivatkin osanneensa odottaa jotain vastaavaa.

Nopeaa avioeroa haikailevien italialaispariskuntien kannattaa siis vastaisuudessakin varata lentoliput ja pakata matkalaukut.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme