Mainos
Mainos

Italian järistysalueen lähellä asuva Elina: "Ensin kuului kumina, kuin maa itkisi – sitten kaikki keikkuu"

Ensin kuuluu valtavan suuri kumina maan alta. Muutamaa sekuntia myöhemmin kaikki alkaa keikkua. Näin Italian maanjäristystä kuvaili maassa 30 vuotta asunut suomalainen Elina Koskinen Radio Novan Aamussa.

– Kumina jotenkin varoittaa järistyksestä. Täällä sanotaan, että maa itkee, Koskinen kuvailee.

Muiden Jesin kaupungissa asuvien tavoin Koskinen heräsi keskiviikkona aamuna siihen, kun talo keikkui ja natisi ja tavaroita putosi hyllyltä. Keski-Italiassa tapahtunut järistys (voimakkuus 6,2 magnitudia) on vaatinut tämänhetkisten tietojen mukaan ainakin 250 ihmisen hengen. 

Suurin osa varmistuneista kuolemista, 193, on tapahtunut pienessä Amatricen kaupungissa. Toivo raunioissa olevien pelastamisesta hiipuu vauhdilla.

– Ihmisiä löytyy raunioiden alta jatkuvasti. Joka kerta, kun tulee uusi jälkijäristys, niin jo sortuneet rakennukset sortuvat enemmän, Koskinen jatkaa.

Vuonna 2009 läheisessä L'Aquilan kaupungissa järistyksessä menetti henkensä 300 ihmistä. Eikö aiemmasta turmasta oltu opittu?

– Maanjäristystähän ei voi ennakoida millään tavalla, siinä mielessä on vaikeaa valmistautua. Nyt puhutaan näistä uusista systeemeistä, joiden avulla voisi suurin piirtein ennakoida, että missä ja minkä vahvuinen seuraava järistys voisi olla. Mutta tarkalleen että koska, sitä on mahdotonta sanoa, Koskinen muistuttaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme