Mainos
Mainos

Italian outo turistimagneetti: taloja alas jyrkänteeltä, silta romahtanut useasti

Italialainen Civita di Bagnoregion kylä vetää puoleensa turisteja kuin kärpäsiä. Tänä vuonna kylään odotetaan puolta miljoonaa turistia.

Ikivanha Civita di Bagnoregion kylä pienenee tasaista tahtia. Taloja on pudonnut jyrkänteen reunalta tyhjyyteen. Se ei turisteja haittaa vaan heitä virtaa kylään jatkuvana virtana.

Kukkulan laelle rakennettu etruskikylä tyhjeni 1600- ja 1700-luvuilla maanjäristysten ja eroosion vuoksi. Ainoa Civita di Bagnoregioon johtava kävelysilta on romahtanut useasti. Kylässä asuu ympäri vuoden enää 6–7 asukasta.

Civita di Bagnoregio ei silti ole autio, päinvastoin. Siltaa pitkin vaeltaa loppumaton virta turisteja, jotka saapuvat ihmettelemään Kuolevana kylänä tunnettua nähtävyyttä.

Tavoitteena Unescon lista

Vuonna 2013 sillalle asetettiin 1,50 euron sisäänpääsymaksu, jonka tuotot menevät kylän kunnostamiseen ja palvelujen kehittämiseen. Kylään on perustettu ravintoloita, majataloja ja alueen geologiasta kertova museo.

– Vuonna 2009 täällä kävi 40 000 turistia. Tänä vuonna ylitämme todennäköisesti 500 000 rajan, kertoo kylän varapormestari Luca Profili.

Lazion alueen johtaja Nicola Zingaretti aloitti toukokuussa kampanjan, jonka tavoitteena on pelastaa Civita di Bagnoregio ja saada kylä Unescon maailmanperintöluetteloon. Vetoomuksen allekirjoittivat kymmenet julkisuuden henkilöt.

– Civita di Bagnoregion haavoittuvuus on se, mikä tekee siitä erityisen ja ainutlaatuisen. Tavallaan se on siis myös sen onni, Profili sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme