Mainos
Mainos

Italian pääministeri eroaa – tilalle nousemassa nuori ja karismaattinen Renzi

Italian pääministeri Enrico Letta on jättänyt eronpyyntönsä presidentille.

Letta ilmoitti erostaan eilen sen jälkeen, kun hän menetti puolueensa johdon tuen. Demokraattisen puolueen johto äänesti hallituksen vaihtamisen puolesta.

Presidentti Giorgio Napolitano käy tänään ja huomenna keskusteluja Lettan seuraajasta. Presidentin arvellaan pyytävän uudeksi hallituksen muodostajaksi demokraattisen puolueen johtajaa Matteo Renziä.

Lettan hallitus ehti istua vain vajaan vuoden. 


Italian politiikassa sukupolvenvaihdos

Nuori, kunnianhimoinen ja karismaattinen. Näin voisi kuvailla Matteo Renzieä, joka on nousemassa Italian uudeksi pääministeriksi.

39-vuotiaasta Renzistä tulee ensimmäinen alle 40-vuotias pääministeri Italiassa. Hänen katsotaan symboloivan sukupolvenvaihdosta Italian politiikassa. Samalla hänestä tullee jo 3. peräkkäinen pääministeri, joka nousee valtaan ilman kansan mandaattia.

Joulukuussa demokraattisen puolueen johtoon noussutta Renziä on kritisoitu kokemuksen puutteesta. Häntä ei ole koskaan valittu Italian parlamenttiin, vaan hänen kokemuksensa rajoittuu Firenzen paikallispolitiikkaan.

Nähtäväksi jää, saako Renzi aikaan kauan kaivattuja uudistuksia. Jos ei, saattaa nousukiidossa oleva poliittinen ura loppua lyhyeen.

Urakka ei tule olemaan helppo, sillä vaikka hallituksen ministerit vaihtuisivat, pysyvät oikeiston ja vasemmiston valtasuhteet samoina kuin ennenkin.

Jenni Meronen, Rooma

MTV Uutiset


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme