Mainos
Mainos

Italian vaaleissa pattitilanne - kuka maata hallitsee?

Italiassa Pier Luigi Bersanin johtama vasemmistoliittouma on voittanut alahuoneen vaalit. Asiasta kertoo maan sisäministeriö, kun miltei kaikki äänet on laskettu.

Senaatin osalta vaalitulos näyttää johtavan pattitilanteeseen. Vasemmistoliittouma saa enemmän paikkoja kuin Silvio Berlusconin oikeisto. Vasemmiston paikat eivät kuitenkaan riitä enemmistöön senaatissa edes yhdessä Mario Montin ryhmittymän kanssa.

Sekä alahuonetta että senaattia tarvitaan lakien läpiviemiseen, joten tilanne on vaikea. Vasemmistoliittouma tarvitsisi entisen koomikon Beppe Grillon populistien tai Berlusconin oikeistoliittouman tukea.

Internazionale-viikkolehden politiikantoimittaja Gerhard Mumelter sanoo toimittaja Tapio Nurmisen haastattelussa, että Italiaa on näillä enemmistöillä käytännössä mahdoton hallita.

– Yksi puolittainen ratkaisu, jota ei koskaan ole tehty, mutta jonka perustuslaki tuntee, olisi että presidentti hajottaisi vain senaatin ja ilmoittaisi uusista vaaleista. Silloin Grillo voisi kuitenkin saada vielä enemmän ääniä. Jopa uudet vaalit saattavat olla edessä, jos sopuun ei päästä.

(MTV3 - STT - Reuters)

Katso Tapio Nurmisen raportti Roomasta: (Huomenta Suomi 26.2.2013)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme