Mainos
Mainos

Itävallassa järjestetään uudet presidentinvaalit

Itävallassa korkein oikeus on kumonnut toukokuun presidentinvaalien tuloksen.

Vaalit hävinnyt äärioikeistolainen Vapauspuolue valitti viime kuussa oikeuteen epäselvyyksistä ääntenlaskussa.  

Äärioikeiston ehdokas Norbert Hofer hävisi täpärästi vihreiden tukemalle itsenäiselle Alexander Van der Bellenille. Vapauspuolueen johtajan Heinz-Christian Strachen mukaan vaalien epäselvyydet koituivat Hoferin tappioksi. 

Puolueen tekemän valituksen mukaan osa äänestyskuorista avattiin aiemmin kuin oli sallittu. Lisäksi kantelussa sanottiin, että ääniä olisivat laskeneet ihmiset, joilla ei ole siihen valtuuksia.  

Oikeuden mukaan todisteita huijaamisesta ei löytynyt, mutta epäselvyydet olivat kuitenkin vakavia ja laaja-alaisia. Oikeuden presidentin Gerhart Holzingerin mukaan päätöksen tarkoituksena on parantaa Itävallan oikeusjärjestelmää ja demokratiaa.  

-Päätös ei tee kenestäkään (vaalien) voittajaa tai häviäjää, Holzinger painotti Politico-lehden mukaan.  

Van der Bellenin oli määrä astua virkaansa ensi viikolla. Oikeuden päätös kuitenkin tarkoittaa, että Itävallassa järjestetään uudet vaalit.   

Uusien vaalien ajankohtaa ei ole vielä päätetty. Politico-lehden mukaan vaalit järjestettäneen todennäköisesti syyskuussa.  

EU-jäsenyys voi nousta uudeksi vaaliteemaksi  

Vanhan presidentin on määrä astua syrjään ensi viikolla. Sen jälkeen hänen virkaansa hoitaa kolme väliaikaista viranhaltijaa, joista yksi on Hofer.   

Kesällä Itävallassa lienee edessä erittäin tiukka vaalitaistelu. Vapauspuolue on ollut mielipidemittauksissa johtoasemassa.  

Vaalikampanjassa voi nousta myös esiin brexit-äänestys. Hofer on sanonut, että hän voisi järjestää Itävallan EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen.

Kevään vaaleissa hän kampanjoi EU-kriittisyydellä ja vaati maan rajojen sulkemista. Hofer hävisi vaalit toukokuussa vajaalla 31 000 äänellä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme