Mainos
Mainos

Pakolaislapsesta presidentiksi – Itävallan vaalit voitti vihreiden tukema Van der Bellen

Itävallassa vihreiden tukema ehdokas Alexander Van der Bellen on voittanut maan presidentinvaalit.

Van der Bellen nousi erittäin tiukassa kisassa äärioikeiston Norbert Hoferin ohi.  

Lopullisten tulosten mukaan Alexander Van der Bellen sai äänistä 50,3 prosenttia. Itävaltalainen uutistoimisto APA kertoo, että äänestysprosentti oli noin 72.  

Kisassa ratkaiseviksi muodostuivat postitse annetut äänet, jotka laskettiin tänään. Van der Bellenin etumatka oli hyvin kapea, sillä APA:n mukaan hän päihitti Hoferin reilulla 31 000 äänellä. Vielä eilen alustavissa tuloksissa Hoferilla oli noin 144 000 äänen etumatka.  

Kakkoseksi jäänyt Hofer kiitti tukijoitaan Facebook-sivuillaan ja myönsi olevansa surullinen vaalituloksesta.  

Sukujuuret Hollannissa ja Virossa

72-vuotias Van der Bellen on korostanut olevansa pakolaisten lapsi. Hän syntyi Wienissä vuonna 1944, jolloin maa oli natsivallassa. Van der Bellenin isä oli Venäjällä syntynyt hollantilaistaustainen emigrantti ja äiti virolainen, joka oli lähtenyt pakoon boshevikkejä.

Van der Bellenin suku oli muuttanut 1700-luvulla tsaarin Venäjälle harjoittamaan ammattiaan lasittamista.

Perhe aateloitiin. Sukupolvia myöhemmin Alexanderin isoisä toimi venäläisen Pskovin kaupungin poltiikassa, mutta suku pakeni Venäjän vallankumousta ja asettui Viroon. Kun Neuvostoliitto miehitti Viron 1940, Alexanderin Virossa tavanneet vanhemmat pakenivat Saksaan, sieltä pakolaisleiriltä Wieniin, jossa Alexander syntyi, ja lopulta Tiroliin, jossa hän vietti lapsuutensa.

Van der Bellen opiskeli taloustiedettä ja väitteli tohtoriksi 1975. Yliopistouran kestäessä hän liittyi Itävallan sosialidemokraatteihin ja siirtyi Vihreisiin 1994 joista kuitenkin erosi vaalitappion jälkeen 2008.

Presidentinvaaleihin hän lähti riippumattomana mutta Vihreiden rahoittamana.

Professorin oloisen van der Bellenin paheeksi tiedetään muun muassa tupakka – hän on itse tunnustautunut pinttyneeksi tupakoitsijaksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme