Mainos
Mainos

IWC torjui Japanin pyrkimykset ajaa kaupallista valaanpyyntiä

Kansainvälinen valaapyyntikomissio IWC on torjunut vuosikokouksessaan Japanin pyrkimykset ajaa läpi esitys paluusta kaupalliseen valaapyyntiin. Valaanpyyntiä vastustavat maat kutsuivat esitystä "solvaukseksi".

Japanin esitys olisi tarvinnut taakseen kolmen neljäsosan enemmistön tuen mutta se ei saanut taakseen edes yksinkertaista enemmistöä 66 jäsenen parissa.

Japani ilmoitti pitävänsä esitystään järkevänä kompromissina. Valaanpyyntiä vastustavat valtiot ja ympäristönsuojelijat sen sijaan olivat Japanin pyrkimyksistä toista mieltä.

-Se mitä tässä tarjotaan on loukkaavaa. Se edustaa paluuta menneisyyden likaisiin sopimuksiin ja on täysin mahdotonta hyväksyä, Uuden-Seelannin ympäristönsuojeluministeri Chris Carter sanoi.

Japani on ajanut täysimittaisen kaupallisen valaanpyynnin sallimista sillä perusteella, että sen mielestä valaskannat ovat riittävästi elpyneet sitten pyyntikiellon voimaantulon 1986.

Valaanpyyntiä vastustavat valtiot kehottivat Japania hylkäämään suunnitelmansa kaksinkertaistaa lahtivalaiden pyyntimääränsä. Japanin vuosittainen pyyntimäärä on ollut noin 440 valasta ja se aikoo nostaa määrän 850:een.

Japani määrittelee valaanpyyntinsä tieteelliseen tutkimukseen liittyväksi, eikä se siten kuulu IWC:n sääntelyn piiriin.

IWC jatkaa eilen maanataina alkanutta kokoustaan Ulsanissa Etelä-Koreassa tämän viikon.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme