Mainos
Mainos

Jäähai on maailman pitkäikäisin selkärankainen – voi elää jopa 400 vuotta

Atlantin arktisilla merialueilla elävä jäähai eli holkeri on uuden tutkimuksen mukaan maailman pisimpään elävä selkärankainen. Kyseinen hai voi elää jopa 400-vuotiaaksi.

Jäähain eläinikää selvittänyt tutkimus julkaistiin Science-lehdessä.

Tutkimuksessa 28 hain silmiä tutkittiin radiohiiliajoituksella. Tuloksiin yhdistettiin myös tiedot jäähain hyvin hitaasta kasvuvauhdista. Tyypillisesti jäähai kasvaa vain yhden sentin vuodessa. Suurimmat mitatut yksilöt ovat olleet 5,5 metrin mittaisia.

Sukukypsyyden hidaskasvuinen hai saavuttaa tutkijoiden arvion mukaan vasta 150 vuotiaana.

Vanhimman hain iäksi määritettiin peräti 392 vuotta. Tutkimuksen virhemarginaali on kuitenkin merkittävä, lähes 120 vuotta, mutta varovaisenkin arvion mukaan vanhin jäähai oli siis ainakin 279-vuotias.

Tutkijat ovat olleet tuloksista vaikuttuneita, vaikka iät ovat vain arvioita.

Aikaisemmin maailman vanhimpana selkärankaisena pidettiin grönlanninvalasta, joka voi elää yli 200-vuotiaiksi. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot