Mainos
Mainos

Jaakonsaari Turkin tilanteesta: "Erittäin synkkää ja rankkaa kehitystä kohti yksinvaltiutta"

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren mukaan Euroopan unionin ja Naton tulee puolustaa omia arvojaan.

Jaakonsaaren mukaan presidentti Recep Tayyip Erdoganin Turkissa toteuttamat toimet kuvastavat synkkää kehityskulkua.

– Erittäin synkkää ja rankkaa kehitystä kohti yksivaltiutta. Kaikki toimenpiteet viittavat siihen. Vielä on vaikeaa sanoa kokonaisuudessaan, mitä kaikkea siellä tapahtunut, mutta Erdogan itse sanoi, että epäonnistunut vallankaappausyritys oli jumalan lahja. Jollain tavalla puhdistusten nopeus kertoo, että tätä oli suunniteltu. Erittäin vakavaa ja valitettavaa kehitystä.

Jaakonsaaren mukaan EU:n on puolustettava arvojaan – hän viittaa muun muassa Turkissa väläyteltyyn mahdollisuuteen kuolemanrangaistusten palauttamisesta.

– Minusta (EU:n) viesti oli se, että EU:n ja Naton tulee yksinkertaisesti puolustaa omia arvojaan, joita ovat demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltion kehitys. Jos ja kun nämä arvot merkitsevät, täytyy näyttää, ettei neuvotteluja voi jatkaa, jos uhkaava ilmapiiri on olemassa. Toivotaan, että dialogi aukeaa ja EU ottaa siinä vahvan roolin.

Jos Eurooppa ryhtyy vastatoimiin, on Jaakonsaaren mukaan Turkilla "kortit käsissään".

– He voivat sanoa, että lähestyvät Venäjää tai Irania, Jaakonsaari sanoo.

Jaakonsaaren mukaan yhteistyötä täytyy kuitenkin tehdä, sillä yksikään valtio ei pärjää yksinään.

– En usko, että mikään maa pärjää eristäytymällä. Yksi kysymys on se, mitä turkkilaiset itse ajattelevat, koska he haluavat viisumivapauden ja valtaosa haluaa lähestyä Eurooppaa. Vielä on monta asiaa puhuttavana, Jaakonsaari toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme