Mainos
Mainos

Jälkijäristykset vavisuttavat Välimeren aluetta – "herättelevät ihmisiä jatkossakin"

Välimerellä Marokon ja Espanjan välissä tapahtui varhain aamulla maanjäristys. Pääjäristystä on seurannut useita jälkijäristyksiä.

Helsingin yliopiston seismologian laitoksen tutkimusjohtaja Pekka Heikkinen heräsi aamulla hieman kuuden jälkeen, Välimerellä oli tapahtunut maanjäristys.

– Sen suuruusluokka eli magnitudi oli noin 6.1-6.2. Järistys tapahtui suhteellisen matalalla eli kymmenen kilometrin syvyydessä. Tietysti herätteli ihmisiä Malagassa myös Marokon puolella, kertoo Heikkinen.


Ei aiheuttanut tsunamivaaraa

Järistys tapahtui Välimeren alla, jossa kulkee siirroslinja. Tsunamivaroitusta ei alueelle annettu, koska järistys oli pieni eikä sen mekanismikaan tukenut tsunamin syntymistä.

– Tsunamin tuottamiseen tarvitaan sellainen järistys, jonka magnitudi on 7.5 ja silloinkin tulee aika vaatimaton tsunami. Toinen asia oli se, että Afrikan laatta ja Euroopan laatta liikahtivat sivuttaissuunnassa toistensa suhteen. Tsunamin syntyyn vaaditaan pystysuuntainen liike, jotta saadaan vesimassat liikkeelle, kertoo Heikkinen.

Välimeren alue on aktiivista järistysaluetta, sillä Afrikan laatta tunkeutuu kohti Eurooppaa ja aiheuttaa maanjäristyksiä alueella. Marokon ja Espanjan välinen alue, on kuitenkin vakaampaa.

– Tämä vyöhyke kulkee tuolta Azoreilta aina itäiselle Välimerelle Turkkiin saakka, kertoo Heikkinen.

Järistys tapahtui Välimeren vakaimmalla alueella

Erityisesti Välimeren itäosat ovat herkkiä järistyksille, sen ennustettavuus on kuitenkin heikkoa.

– Me tiedetään, että siellä Välimeren toisessa päässä Istanbulin tienoilla riski on paljon suurempi. Ja että siellä on jotain odotettavissa. Samoin Kreikan alue on paljon riskialttiimpi kuin tämä Espanjan ja Pohjois-Afrikan välinen alue, kertoo Heikkinen.

Espanjan ja Marokon alueelle on nyt luvassa lukuisia jälkijäristyksiä. Pelkästään aamun jälkeen Välimeren alla on tapahtunut lukuisia jälkijäristyksiä.

– Koko ajan siellä on ollut pienempiä järistyksiä. Järistyksen jälkeen tulee aina sellaisia pienempiä järistyssarjoja noin kuukauden ajan riippuen vähän järistyksen suuruudesta. Yleensä ne ovat selvästi pienempiä kuin varsinaisen jännityksen laukaissut pääjäristys. Mutta niitä on odotettavissa ja varmaan herättelee ihmisiä siellä Malagassa ja aurinkorannikolla enemmänkin vielä tulevina kuukausina, kertoo Heikkinen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme