Mainos
Mainos

Jännite kasvaa Kiinan ja Taiwanin välillä

Taiwanin asevoimat ovat nostaneet hälytysvalmiuttaan viikonlopun presidentinvaalien alla vastauksena Kiinan viimeisimpiin uhkauksiin. Asiasta kertoi puolustusministeri Tang Fei tänään.

Kiina-Taiwan -grafiikka

Taiwanin asevoimille on annettu ohjeet pysyä rauhallisina mutta valppaina lauantain presidentinvaalien alla. Puolustusministeri Fei sanoi, etteivät asevoimat halua sotaa mutta eivät myöskään pelkää konfliktia. Tang kuvasi Kiinan sotaisia uhkauksia vaalien alla mahtailuksi, jossa ei ole uutta sisältöä. Tang painotti, ettei Taiwan ole havainnut Manner-Kiinan puolella minkäänlaista joukkojen keskittämistä.

Kiinan pääministeri Zhu Rongji kehotti eilen taiwanilaisia harkitsemaan tarkkaan, ketä äänestää lauantain presidentinvaaleissa. Zhun mukaan Kiina ei aio luopua ehdottoman kielteisestä kannastaan Taiwanin itsenäistymisen suhteen. Taiwanissa saarivaltion itsenäisyyttä kannattavan ehdokkaan Chen Shui-bianin kampanjan johto kokoontui hätäkokoukseen Zhun uhkailujen vuoksi. Osakekurssit Taipein pörssissä kuitenkin laskivat rajusti ja palautuivat ennalleen vasta hallituksen tukiostojen jälkeen.

Taiwanilaisen China Times -lehden tänään julkistaman kyselyn mukaan enemmistö taiwanilaisista ei ole huolissaan Kiinan uhkailujen vuoksi. Kiina on sanonut aiemmin useaan otteeseen, että Taiwanin itsenäistymispyrkimykset uhkaavat johtaa sotaan Kiinan ja Taiwanin välillä. Japanissa vieraileva Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen kehotti tänään osapuolia sopimaan erimielisyytensä rauhanomaisesti.

"Kyse voi olla tunneista"

Kiinan hallitus järjesti tänään Taiwanin asioihin perehtyneiden tutkijoiden lehdistötilaisuuden, jossa arvioitiin mahdollisten voimatoimien voivan alkaa hyvinkin pian jos vaalitulos ei ole Kiinan mieleen. Kiinan johto ilmoitti helmikuussa olevansa valmis voimatoimiin Taiwania vastaan, jos kapinallinen saarivaltio hidastelee loputtomasti yhdistymisneuvottelujen kanssa. Mahdollista aikataulua ei tuolloin kuitenkaan ilmoitettu.

-Jos he valitsevat Taiwanin itsenäisyyttä kannattavan ehdokkaan, aikataulussa voi hyvinkin olla kysymys vuosien sijaan muutamasta kymmenestä tunnista, beijingiläisen Lianhen yliopiston Taiwan-tutkimuksen johtaja Xu Bodong arvioi ja sanoi ratkaisun olevan taiwanilaisten äänestäjien käsissä.
(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme