Mainos
Mainos

Japani ja Etelä-Korea lähempänä sopua lohtunaiskiistassa

Japani ja Etelä-Korea ovat ottaneet merkittävän askeleen kohti sopua kiistassa niin sanotuista lohtunaisista. Kyse on hyvityksestä naisille, jotka Japani pakotti maailmansotien aikana prostituoiduiksi armeijan bordelleihin. Valtaosa heistä oli korealaisia.

Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye sanoo, että kiista saadaan todennäköisesti pian sovittua tavalla, jonka uhrit ja muut eteläkorealaiset voivat hyväksyä. Japanin pääministeri Shinzo Abe muotoilee, että neuvotteluja kiistasta on päätetty jouduttaa, jotta asia saadaan ratkaistua mahdollisimman pian.

Asia nytkähti eteenpäin Parkin ja Aben ensimmäisissä virallisissa kahdenvälisissä neuvotteluissa.

Etelä-Korean ja Japanin välit ovat olleet kireät sitten maailmansotien. Japani miehitti Korean niemimaata 1910-1945, eikä Etelä-Korea ei ole ollut tyytyväinen Japanin valtionjohdon anteeksipyyntöihin miehityksen aikaisista julmuuksista. Anteeksipyyntö ja korvaukset bordelleihin pakotetuille naisille ovat kiistan keskeinen kysymys.

Kummankin maan liittolainen Yhdysvallat on painostanut maita korjaamaan välinsä. Yhdysvalloilla on vaikea suhde suurvalta Kiinaan, ja se toivoo Aasian-liittolaisiltaan yhtenäisyyttä.

Parkin ja Aben virallista tapaamista pidetään tärkeänä askeleena kohti maiden käytännönläheisempiä välejä, joissa menneisyyden painolastille annettaisiin vähemmän painoarvoa. Japania ja Etelä-Koreaa yhdistävät muun muassa kauppasuhteet ja huoli Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme