Mainos
Mainos

Japanin ja EU:n kauppasopimuksesta odotetaan sopua – poistaisi tullimaksut EU:n ja Japanin väliltä

Japanin ja EU:n odotetaan ilmoittavan torstaina, että ne ovat löytäneet yhteisymmärryksen vapaakauppasopimuksesta. Sopu tarkoittaa poliittisten neuvotteluiden valmistumista, mutta mahdollisesti hyvinkin pitkien teknisten neuvotteluiden jatkumista.

Japanin pääministeri Shinzo Abe tapaa torstaina Brysselissä komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin. Kokous järjestetään vain päivää ennen G20-kokouksen alkua Hampurissa.

Sopimus on poistamassa EU:n ja Japanin väliltä lähes kaikki tullimaksut, mikä tietää EU-maiden vientiyrityksille miljardin euron säästöä vuosittain. Euroopan unioni arvioi, että ruokatuotteiden vienti Japaniin voi kasvaa jopa 180 prosenttia ja kemikaalien 20 prosenttia sopimuksen ansiosta.

Japani on EU:lle merkittävä kauppakumppani. Yli 600 000 eurooppalaista työpaikkaa on sidoksissa Japanin-vientiin, joka on arvoltaan 80 miljardia euroa vuodessa.

Sopimus ei säätele pelkästään kaupan taloudellisia ehtoja, vaan asettaa ehtoja myös ympäristön, työntekijöiden ja ilmaston suojelulle. Japanin ja EU:n sitoutuminen Pariisin ilmastosopimukseen mainitaan sopimuksessa erikseen.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme