Mainos
Mainos

Japanin ja Venäjän johtajat tapaavat Sotshissa

Japanin pääministeri Shinzo Abe tapaa tänään Venäjän presidentti Vladimir Putinin Sotshissa. Tapaamisen tarkoituksena on lämmitellä maiden välejä, joita on kiristänyt vuosikausia jatkunut, ratkaisematon aluekiista Kuriileista.

Kuriilit jäivät Neuvostoliiton hallintaan toisen maailmasodan päättyessä. Japanin mukaan Kuriilien eteläiset saaret kuuluvat heille.

Aluekiistan takia Japani ja Venäjä eivät ole allekirjoittaneet muodollista rauhansopimusta toisen maailmansodan päätyttyä, mikä on hidastanut muun muassa maiden kauppasuhteiden kehittymistä.

– Tämä on mutkikas, moniulotteinen asia, joka voidaan ratkaista vain tavalla, jonka molemmat osapuolet voivat hyväksyä ja entistä syvemmän maiden välisen yhteistyön kautta, Putinin ulkopoliittinen avustaja Juri Ushakov sanoi ennen Aben vierailua.

"Ei välitöntä ratkaisua" 

Putin on aiemmin todennut julkisuudessa uskovansa, että aluekiistaan voidaan löytää kompromissi. Kremlin mukaan Aben ja Putinin tapaaminen tuskin kuitenkaan tulee johtamaan "välittömään edistymiseen".

Japanin ulkoministeri Fumio Kishida sanoi viime kuussa Japanin ja Venäjän sopineen rauhansopimuksen allekirjoittamiseen tähtäävien neuvottelujen sopimisesta niin pian kuin mahdollista maiden johtajien tapaamisen jälkeen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili viime kuussa Tokiossa ja vakuutti, että Venäjä on valmis kehittämään suhteitaan Japaniin. Toisen maailmansodan lopputuloksesta Venäjä ei Lavrovin mukaan kuitenkaan aio tinkiä.

Japanissa närää on aiheuttanut Venäjän päätös rakentaa sotilastukikohtia kahdelle kiistellyistä saarista.

Kuriilikiistaa tuoreempi juopa maiden suhteissa ovat lisäksi Japanin Venäjää kohtaan asettamat pakotteet, joista päätettiin Ukrainan kriisin puhkeamisen jälkeen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme