Mainos
Mainos

Japanin pääministerin suosio kasvussa

Huhtikuussa valtaan tullut Japanin pääministeri Junichiro Koizumi uhkasi sunnuntaina parlamentin hajottamisella ja uusilla vaaleilla, mikäli hallituksen ensi vuoden budjettiesitys kohtaa laajaa vastarintaa parlamentissa.
Koizumin on tarkoitus antaa budjettiesitys tammikuussa, ja se tulisi hyväksyä maaliskuuhun mennessä.

Koizumi nauttii tätä nykyä ennätyssuurta kannatusta valitsijoiden keskuudessa. Tarkkailijat ovatkin ryhtyneet spekuloimaan parlamentin alahuoneen uusien vaalien mahdollisuudella. Parlamentin ylähuoneen vaalit pidetään heinäkuun 29. päivänä, ja monet uskovat Koizumin määräävän uudet vaalit lähelle niiden ajankohtaa. Koizumi on kuitenkin toistuvasti torjunut pikavaalien mahdollisuuden.

Koizumin suunnittelemat uudistukset ovat aiheuttaneet vastustusta sekä oppositiossa että hänen oman puolueensa liberaalidemokraattien keskuudessa. Koizumi ilmoitti sunnuntaina, että hän haluaa olla pääministerinä ainakin kolme vuotta.

-Vie noin kolme vuotta saada tyydyttäviä tuloksia, hän sanoi. Mielipidemittaukset osoittavat, että noin 80 prosenttia väestöstä hyväksyy Koizumin toiminnan pääministerinä. Pääministerin korkeat kannatusluvut hyödyttävät myös hänen puoluettaan. Sunnuntaina julkaistun Asahi Shimbun -sanomalehden tekemän mielipidekyselyn mukaan liberaalidemokraattien kannatus on 42 prosenttia. Se on kohonnut neljä prosenttiyksikköä toukokuusta. Kyselyä varten oli haastateltu noin 1500 ihmistä.
(STT-AFP-AP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme