Mainos
Mainos

Japanin parlamentin alahuone valitsi Obuchin pääministeriksi

Japanin parlamentin alahuone valitsi hallitsevan liberaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajan Keizo Obuchin maan uudeksi pääministeriksi. 500-paikkaisessa alahuoneessa 268 kansanedustajaa äänesti Obuchin puolesta.

Obuchin virallinen hyväksyminen pääministeriksi viivästyi useita tunteja, kun ylähuone, jossa liberaalidemokraattisella puolueella ei ole enemmistöä, äänesti demokraattisen puolueen puheenjohtajan Naoto Kanin pääministeriksi. Tulos ei voi kuitenkaan muuttaa alahuoneen antamaa hyväksyntää, vaan se on pelkästään oppositiopuolueiden symbolinen voimannäyttö siitä, että ne pystyvät liittoutumaan.

Japanin perustuslain mukaan, kun ylä- ja alahuoneen äänestystulokset ovat ristiriidassa keskenään, valitaan molemmista huoneista kymmenen edustajaa toimikuntaan, joka yrittää päästä sopimukseen yhdestä pääministeristä. 20-paikkaisen toimikunnan tulee tehdä päätös kahden kolmasosan enemmistöllä. Jos toimikunta ei saa päätöstä aikaan, alahuoneen tekemä valinta astuu voimaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme