Mainos
Mainos

Japanissa voimakas maanjäristys – evakuointikehotus annettu

Japanissa on sattunut voimakas maanjäristys.

Itärannikolla Fukushiman prefektuurin edustalla tapahtuneen järistyksen voimakkuus oli 6,9, kertoo Japanin meteorologinen laitos. Aiemmin laitos kertoi voimakkuuden olleen 7,3.  

Järistysalueelle on annettu varoitus kolmimetrisestä tsunamista. Ennen aamuyhtä Suomen aikaa rannoille oli jo saapunut useita tsunamiaaltoja, josta suurimman korkeudeksi mitattiin 1,4 metriä. 

Tsunamivaroitus annettiin itärannikon alueelle, joka ulottuu 300 kilometriä suuntaansa nyt tapahtuneen järistyksen keskuksesta. Japanin yleisradioyhtiö NHK kehotti tuon rannikon osan asukkaita lähtemään evakkoon matalilta, lähellä merenpinnan tasoa olevilta maa-alueilta.  

Maanjäristys havaittiin Tokiossa asti. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tullut julki tietoja loukkaantuneista tai tuntuvista aineellisista vahingoista. Yhdessä öljynjalostamossa syttyi tulipalo, mutta se saatiin sammumaan nopeasti.  

Järistys tapahtui varhain tiistaina paikallista aikaa.

Turmareaktorille ei lisävaurioita

Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus kertoo, että järistyksen keskus sijaitsi reilut 60 kilometriä koilliseen Japanin itärannikolla sijaitsevasta Iwakin kaupungista.   

Yön maanjäristys sattui verrattain lähellä Fukushiman ydinvoimalaa. Siellä koettiin vuonna 2011 eräs maailman vakavimmista ydinonnettomuuksista merialueella niin ikään tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen.  

Fukushiman ydinvoimalan kohdalla tsunamiaallon koko oli nyt yhden metrin. Järistys ei näytä aiheuttaneen lisävaurioita Fukushiman ydinvoimalalle, joka säteilee edelleen voimakkaasti.  

Vierailulla Argentiinassa oleva Japanin pääministeri Shinzo Abe kertoi, että hän on määrännyt maan keskushallinnon yhteistyöhön maanjäristysalueen viranomaisten kanssa

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme