Mainos
Mainos

Järjestelyt alkavat olla valmiita – taistelu Mosulista lähestyy

Tiedot Irakista kertovat, että maan armeijan hyökkäys ISIS:in kimppuun Mosulissa Yhdysvaltain avustamana on pian valmis alkamaan.

Jo kesällä, kun Irak vapautti pääkaupunkia lähellä olevan Fallujan ISIS:iltä, oli viimeistää selvää, että pohjoisen Mosulin vapauttaminen on sekä väistämätöntä että välttämätöntä. Nyt bagdadilaiset asiantuntijat sanovat Arab24 -kanavalle, että järjestelyt ovat valmiina.

– Ainoa este vapauttamisen alulle on poliittinen kiista varapresidentin ja pääministerin välillä, ja uskon että se on ratkaistu, sanoo sotilasasiantuntija Ahmad Al Sharifi.

–Koordinaatio- ja komentokeskusjärjestelyt amerikkalaisten kanssa ovat valmiit, ja on Irakin asia päättää, milloin hyökkäys alkaa, lisää toinen sotilasasiantuntija Hamzah Mustafa.

Amerikkalaiset taas Irakissa

Yhdysvalloilla on pääasiassa Mosulin taistelua varten Irakissa arviolta 6 000 sotilasta.

– Olemme täällä mahdollistamassa Irakin armeijan toimintaa, emme rinta rinnan etulinjassa, muotoilee kenrallimajuri Gary Volesky CBS -televisiouutisille.

Volesky tuntee paikan, hän palveli Irakissa ja Mosulin alueella myös vuonna 2009.

Amerikkalaiset ovat leiriytyneet Qayyarahin lentotukikohtaan, noin 60 kilometriä etelään Mosulista. Alue oli vielä alkukesällä ISIS:in hallussa, mutta Irak pakotti heidät perääntymään.

Mosulin operaatio on vaikea paitsi sotilaallisesti, myös poliittisesti.

Turkki on pitänyt koulututukikohtaa Irakin pohjoisosassa ja valmistanut kurdi- ja sunnitaisteijoita kamppailuun Mosulista. Shia-johtoisen Irakin mielestä sen kuuluu johtaa taistelua kaupungista, mutta Turkki vaatii osaa roolista itselleen. Kiistan ratkaisua pidetään yhtenä edellytyksenä Mosulin taistelun aloittamiselle.

ISIS on menettänyt paljon alueita sekä Syyriassa että Irakissa viime ja tämän vuoden aikana. Sen odotetaan tekevän voimakkainta mahdollista vastarintaa Mosulissa.

Kun kiistat saadaan ratkaistua, aseet alkavat puhua. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme