Mainos
Mainos

Järjestö: Eurooppalaispankeilla miljardivoittoja veroparatiiseissa – listalla mukana Nordea

Eurooppalaisista pankeista on valunut kymmeniä miljardeja euroja matalan verotuksen maihin ja suoranaisiin veroparatiiseihin. Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam on selvittänyt europankkien toimintaa ja sitä, mihin maihin ne muun muassa rekisteröivät voittojaan.

Järjestön mukaan 20 suurimman eurooppalaispankin noin joka neljäs voittoeuro rekisteröidään matalan verotuksen maihin. Oxfam arvioi, että toissa vuonna summa oli noin 25 miljardia euroa.

Suomalaisille tutuin pankki järjestön tekemän 20 suurimman eurooppalaispankin listalla on Ruotsin Nordea.

Selvityksen mukaan rahasummat ovat räikeässä ristiriidassa sen kanssa, miten laajaa toimintaa pankeilla todellisuudessa on matalan verotuksen maissa.

Oxfamin mukaan pankit onnistuvat toiminnallaan välttämään erittäin suuria summia veroja. Samalla jotkin pankit saattavat kirjata kotimaassaan tappioita, vaikka matalan verotuksen maihin rekisteröity toiminta on reilusti voitollista.

– Ainakin 628 miljoonaa euroa eurooppalaispankkien voittoa tehtiin maissa, joissa ne eivät työllistä ketään, selvityksessä sanotaan.


Suosivat Luxemburgia, Belgiaa ja Irlantia

Oxfam havainnollistaa pankkien toimintaa matalan verotuksen maissa toteamalla muun muassa, että toissa vuonna 20 suurinta europankkia tekivät vajaat 5 miljardia euroa voittoa Luxemburgissa. Summa oli Oxfamin mukaan enemmän kuin kyseiset pankit kirjasivat voittoja Britanniassa, Ruotsissa ja Saksassa yhteensä.

Eri maihin rekisteröityjen voittojen valossa europankit suosivat Euroopassa Luxemburgia, Belgiaa, Irlantia. Lämpimistä maista suurimpien europankkien voittoja on kirjattu muun muassa Bahamasaarille, Bermudaan ja Caymansaarille.

Suurien eurooppalaispankkien voittoja on rekisteröity runsaasti myös esimerkiksi Hongkongiin ja Singaporeen. Tosin Hongkongin osalta merkittävin voittojen kirjaaja oli brittiläinen HSBC, jonka toimintaa alueella selittää myös Britannian siirtomaahistoria.

Järjestö muistuttaa, että voittojen valuminen matalan verotason maihin kostautuu usein köyhimmille ihmisille. Valtiot joutuvat esimerkiksi leikkaamaan julkisia palveluita, koska veroja ei kerry riittävästi. 

Nordea on aiemminkin ollut veroparatiisikohujen keskellä. Nalle Wahlroos kommentoi veroparatiiseja viime vuoden huhtikuussa.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme