Mainos
Mainos

Järkyttävä tieto rutiköyhästä Bulgariasta: Vauvamyynti kukoistaa – ja mihin hintaan

Vauvamyynti on vakiintunut Bulgariassa toimivien ihmiskauppiaiden tienestikeinoksi. Vauvoja myydään ensisijassa Kreikkaan, missä adoptiolait ovat löyhät.

Äiti voi odottaa saavansa 1 700–3 500 euroa, jos myy vastasyntyneen lapsensa Bulgariasta ulkomaille adoptoitavaksi.

Viime vuonna bulgarialaissyyttäjät tutkivat pelkästään Burgasin alueella 31 raskaana olevan naisen salakuljetusta Kreikkaan sekä 33 vauvan myymistä. Burgas on yksi Bulgarian vauvakaupan keskuksista.

Tapausten todistaminen ja selvittäminen on vaikeaa, sillä usein naiset eivät todista oikeudessa ihmiskauppiaita vastaan ja tekevät myös oma-aloitteisesti yhteistyötä näiden kanssa.

Vauvavälittäjä vie isoimman voiton

Suurimmat voitot vievät ihmiskauppiaat. Bisnestä pitkään pyörittäneet "vauvavälittäjät" rakennuttavat ihmiskaupparahoilla prameita taloja lähiöidensä paraatipaikoille.

Vauvoistaan luopuvat naiset löytyvät toisaalta, pääasiassa Bulgarian romaniyhteisöiden köyhimpien joukosta. Pääsyynä vauvakauppaan pidetään juuri köyhyyttä. Bulgariassa keskipalkka on 400 euroa kuukaudessa ja romaniyhteisöissä työttömyysluvut ovat korkeita.

– 97 prosenttia asukkaista on lukutaidottomia, sanoo Ekzarh Antimovon romanialueen pormestari Sashko Ivanov. Hänen mukaansa lapsikauppaan osallistuvat "kaikkein syrjäytyneimmät".

– Vauvoja myydään, koska kurjuus kukoistaa.

Mediatietojen mukaan ahkerimmat ihmiskauppiaat välittävät Kreikkaan jopa kuusi lasta kuukaudessa.

Kreikassa ei kysellä liikoja

Kreikassa adoption laillistamiseen riittää, että äiti ilmoittaa notaarin läsnä ollessa haluavansa luovuttaa lapsensa tietylle perheelle. Adoptiosta maksaminen on kuitenkin Kreikassa laitonta, joten sitä peitellään viranomaisilta.

Bulgariassa vauvoistaan luopuvia äitejä ei voida asettaa syytteeseen, elleivät he ole toimineet yksin ilman välittäjää, mikä on harvinaista, kertoo Burgasissa toimiva syyttäjä Ivan Kirkov. Välittäjiä taas ei saada todisteiden puutteessa syytteisiin, tai heidän tuomionsa ovat lieviä.

Burgasin maakunnassa on viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana tuomittu 16 ihmistä vauvakaupasta.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme