Mainos
Mainos

Järkyttävä tilasto USA:n poliisiampumisista – uskomaton vertaus Suomeen

Brittilehti Guardian on kerännyt karun ja kuvaavan tilaston kuolemantapauksista poliisiampumisissa Yhdysvalloissa. Lehden tiedoista selviää, että USA:ssa tapahtuu enemmän kuolemaan johtaneita poliisiampumisia päivissä kuin monissa maissa tapahtuu vuosissa.

Esimerkiksi vuonna 2015 poliisi ampui Yhdysvalloissa kuoliaaksi ensimmäisen 24 päivän aikana 59 henkilöä. Määrä on suurempi kuin vastaavien ampumisten määrä Englannissa ja Walesissa 24 vuoden aikana.

Tilastojen mukaan vuosien 1990–2014 aikana Englannissa ja Walesissa on tapahtunut yhteensä 55 kuolemaan johtanutta poliisiampumista.

Guardian vertaa keskenään myös Islantia ja maan kanssa suunnilleen samankokoista paikkakuntaa Yhdysvalloissa.

Islannissa on tapahtunut 71 vuoden aikana vain yksi kuolemaan johtanut poliisiampuminen. Yhdysvalloissa Stocktonissa, jossa on hieman Islantia vähemmän asukkaita, poliisi on puolestaan ampunut kuoliaaksi jo kolme henkilöä pelkästään tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana.

Guardian nostaa esimerkkeihinsä myös Suomen poliisin aseenkäytön. Vuonna 2013 Suomen poliisi ampui kaikkiaan kuusi kertaa – siis kuusi luotia.

Lehti nostaa vertailukohteeksi Yhdysvalloissa saman vuoden helmikuussa Pascossa Washingtonissa sattuneen tapauksen. Tuolloin poliisi ampui kuoliaaksi kiviä heitelleen Antonio Zambrano-Montesin. Poliisi ampui tilanteessa miestä 17 kertaa – eli siis liki kolme kertaa niin paljon kuin koko Suomen poliisivoima käytti asetta vuodessa.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme