Mainos
Mainos

Jättikokoinen "Larsen C" -jäävuori irtoaa vauhdilla – vain pieni kaistale pitää kiinni Etelämantereessa

Etelämantereesta on irtoamassa jättikokoinen jäävuori, kooltaan yli 5000 neliökilometriä. Sitä pitelee kiinni enää viiden kilometrin mittainen kieleke.

Jäävuoria irtoaa Etelämantereesta jatkuvasti, mutta jättikokoinen Larsen C –jäävuori on niin iso, että siitä voi olla haittaa merenkululle, kertoo Euroopan avarauusjärjestö Esa.

Kun jäävuori irtoaa, se alkaa ajelehtia kohti Tyyntämerta.

Murtuminen voi kiihdyttää sulamista

Murtumisen odotetaan kiihdyttävän Etelämantereen sulamista, jonka seurauksena merenpinta nousee huomattavasti.

Tutkijat seuraavat huolestuneina railon etenemistä Etelämantereella. Murtuminen alkoi vuonna 2010. Nyt se on edennyt niin pitkälle, että jättilohkareen irtoaminen on enää vain viiden kilometrin päässä. Tammikuussa matkaa oli vielä 20 kilometriä.

Irtoava jäävuori on kooltaan valtava, yli 5000 neliökilometriä eli yli puolet Uudenmaan maakunnan koosta.

– Se on suurempi kuin koko pääkaupunkiseudun alue, mittakaavaltaan Porkkalasta Sipooseen ja Helsingistä Hyvinkäälle eikä edes riitä, kertoi Ilmatieteen laitoksen Merentutkimusyksikön päällikkö, tutkimusprofessori Jari Haapala tammikuussa MTV:lle.​​​​​​​


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme