Mainos
Mainos

Jeltsin vahvisti sotasaalislain

Presidentti Boris Jeltsin allekirjoitti tänään kiistanalaisen sotasaalislain. Jeltsin aikoo kuitenkin vielä viedä lain perustuslakituomioistuimen käsittelyyn.

Venäjän perustuslakituomioistuin kehotti viime viikolla presidenttiä allekirjoittamaan lakiehdotuksen, joka kieltää toisen maailmansodan aikana Saksasta ja muista maista Venäjälle tuodun sotasaaliin palauttamisen. Jeltsin oli sanonut aikovansa totella määräystä.

Avustaja Sergei Shahrai kertoi, että presidentti oli päättänyt pyytää laista lisäselvityksiä perustuslakituomioistuimelta lain käsittelyssä ilmenneiden puutteiden vuoksi. Parlamentin alahuoneessa ei hänen mukaansa ollut tarpeeksi edustajia paikalla, kun laista äänestettiin.

Lakiehdotus on hyväksytty kahdesti parlamentissa. Valtaosa venäläisistä näyttää olevan lisäksi sillä kannalla, että Saksasta tuodut taideaarteet ovat vain osakorvaus valtaisista menetyksistä, joita Neuvostoliitto kärsi toisessa maailmansodassa.

Sotasaaliiseen kuuluu mm. harvinainen Gutenbergin raamattu, saksalaisarkeologien kaivamia Troijan kulta-aarteita sekä ranskalaisten impressionistien maalauksia. Saksa on Venäjän tärkein kauppakumppani, ja Venäjän kieltäytyminen sotasaaliin luovuttamisesta on herättänyt paljon pahaa verta Saksassa.
(STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme