Mainos
Mainos

Jemenin tuhoisa isku osui hautajaisiin siviilirakennukseen – YK vaatii riippumatonta tutkintaa

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaatii riippumatonta tutkintaa Jemenissä hautajaisiin tehdystä ilmaiskusta. Pääkaupungissa Sanaassa eilen tehty isku tappoi YK:n mukaan 140 ihmistä ja haavoitti yli 500:aa.

Ban haluaa kaikki iskusta vastuussa olevat oikeuteen.

Iskun tekijäksi arvellaan Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa, joskaan Ban ei suoraan syytä sitä. Liittouma on kiistänyt osallisuutensa. Liittouma taistelee Jemenissä huthikapinallisia vastaan. 

Yhdysvallat ilmoitti iskun jälkeen aikovansa tarkastella uudelleen tukeaan liittoumalle.

Ilmaiskun uhrit olivat osallistumassa hautajaisiin.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden komitean edustajan Neil Pricen mukaan Yhdysvallat on erittäin huolestunut ilmaiskua koskevista tiedoista. 

YK:n Jemenin humanitaarisen työn koordinaattori Jamie McGoldrick kuvaili hautajaisiin siviilirakennuksessa osunutta iskua "järkyttäväksi ja raivostuttavaksi". Hän vaati iskusta tutkintaa ja kansainväliseltä yhteisöltä lisää painostusta Jemenin siviilien suojelemiseksi.

– Väkivallan siviilejä kohtaan Jemenissä tulee loppua välittömästi, McGoldrick sanoi.

Jemenin huthikapinalliset syyttävät iskusta Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa. Liittouma on sanonut, ettei se operoinut alueella ja että "muita syitä" tulisi arvioida.

Liittouma ilmoitti, että se on valmis tutkimaan iskun yhdessä Yhdysvaltain kanssa. Liittouma lupaa myös antaa tutkijoille tiedot iskualueen ja sen lähistön sotilasoperaatioistaan.

Lauantain ilmaisku oli yksi tuhoisimmista Jemenissä sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma aloitti iskut maaliskuussa 2015. Iskujen alkamisesta lähtien Jemenissä on kuollut yli 6 700 ihmistä, heistä suuri osa siviilejä.

Katso aikaisempia uutisvideoita Jemenin iskuista.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme