Mainos
Mainos

Jihadistille historiallinen tuomio: 9 vuotta vankeutta Timbuktun kulttuuriaarteiden tuhoamisesta

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on tuominnut malilaisen Ahmad al-Faqi al-Mahdin yhdeksäksi vuoden vankeuteen Timbuktun kulttuuriaarteiden tuhoamisesta.

Päätöksen toivotaan suojaavan kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita.

Islamistiryhmän johtoon kuuluneen tuomitun todettiin johtaneen vuoden 2012 iskuja, jotka kohdistuivat Unescon maailmanperintökohteeseen Malin Timbuktussa. Puhetta johtaneen tuomarin mukaan tuomaristo oli yksimielinen siitä, että hyökkäyksissä suojeltuihin kohteisiin oli kyse sotarikoksesta.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun ICC:ssä annettiin tuomio nimenomaan kulttuuriaarteiden tuhoamisesta. Kyseessä oli myös ensimmäinen Malin konfliktista annettu tuomio. Kapinalliset valtasivat Timbuktun vuonna 2012.

Tuomion mukaan al-Mahdi valvoi tapahtumia ja antoi ohjeita, kun yhdeksän mausoleumia ja merkittävän moskeijan osa tuhottiin. 

Syyttäjä ilmaisi tyytyväisyytensä tuomioon ja kertoi sen olevan varoitus vastaavia hyökkäyksiä suunnitteleville. Tyytyväinen oli myös Unesco.

– ICC:n tuomio on virstanpylväs siinä, että kulttuuriperinnön säilyttämisen tärkeys tunnustetaan, järjestön johtaja Irina Bokova sanoi. 

Äärijärjestö Isis puolestaan oli menestyksekäs eräässä iskussa, joka liittyi tunneleihin.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme